Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen grunn til at de skulle bli siktet

Huseieren og hans datters kjæreste angrep innbruddstyven.

Søndag morgen forsøkte en 24 år gammel mann å ta seg inn i et bolighus på Kolnes i Karmøy, der det befant seg en familie.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 05.10, og ankom stedet 13 minutter senere. Da fant de 24-åringen bevisstløs. Han ble senere fraktet til sykehus med hodeskader.

BAKGRUNN:- Man må kunne forsvare sitt eget hjem

- Handlet lovlig
Faren i huset, som er i 50-årene, fikk hjelp av en mann i tenårene som er kjæreste med mannens datter. De to mennene ble raskt siktet for legemsbeskadigelse.

Nå henlegger Haugaland og Sunnhordland politidistrikt saken, skriver Karmøynytt.

Politiet skriver i en pressemelding at henleggelsen betyr at politiet anser handlingen, utøvd av familiefaren og hans datters kjæreste, som intet straffbart forhold. Politiet ser på handlingene som lovlige og i tråd med selvforsvarsprinsippet.

- Det var en selvfølge
Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein, som sitter i Stortingets justiskomité, er en av mange som har reagert på siktelsen mot de to.

- Det var en selvfølge at saken ble henlagt, sier Leirstein til Nettavisen.

Les Leirsteins blogg: Ingen straff for å forsvare sitt hjem

Han er svært kritisk til at saken i det hele tatt kom så langt.

- Jeg er kritisk til at de i det hele tatt ble siktet. Det var ingen grunn til at de skulle bli siktet, de kunne vært vitner slik advokaten deres har påpekt, sier han.

Leirstein mener dessuten at politiet har brukt for lang tid på å finne ut av at saken skal henlegges.

- Det har tatt flere dager, og det synes jeg også er veldig spesielt. Dette burde de i så fall ha klart å avklare i løpet av meget kort tid, sier han.

- Det er da en vits
Leirstein vil nå be justisministeren om å ta en gjennomgang av lignende saker, for å se om man kan tydeliggjøre reglene når det gjelder nødvergeparagrafen.

- Ekspertene mener det er veldig uklare regler for hva du kan og ikke kan. Dette er rent skjønn, påpeker han.

Han viser til flere saker der folk er blitt dømt for å ha forsvart bedriften sin.

- Dette er noe som ikke stemmer med min rettsoppfatning, sier han, og legger til:

- Nå fikk denne saken et lykkelig utfall. Men det gjenstår å se hvilken straff den som brøt seg inn får. Jeg er veldig spent på hva straffesaken mot den som har gjort dette ender opp med. Hvis han skulle ende opp med noen dager i fengsel, så er det en vits, sier han.

Kommentarer til denne saken