Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen grunn til panikk

Men det lekker både olje og gass fra brønnen i Mexicogolfen.

Hetten som torsdag ble montert over det ødelagte oljerøret har stoppet utslippet, men denne anordningen kan også skape et høyt trykk inne i selve brønnen.

Små mengder

Dette er noe ingeniørene, som jobber ved ulykkesstedet i Mexicogolfen, holder nøye oppsyn med. Særlig siden det mandag ble kjent at små mengder gass og olje siver ut fra brønnen.

Men verken BP eller den amerikanske kystvakten har så langt slått alarm. Regjeringens innsatsleder under oljekatastrofen, Thad Allen, opplyser at hetten vil være tettet også tirsdag, så lenge man holder øye med trykket.

Den pensjonerte admiralen sier at de fortsatt prøver å forstå hvorfor målingene av de siste dagers tester viser at trykket i brønnen er lavere enn forventet.

To forklaringer

Ifølge Allen og oljeselskapet BP, kan det være to forklaringer på hvorfor lekkasjene nå nesten er helt borte:

For enten har selve oljereservoaret krympet inn etter det tolv uker lange utslippet, eller så finnes det en uoppdaget lekkasje fra den fire kilometer dype brønnen.

BP er allerede i gang med å drille et avlastningsrør som skal ta opp den resterende oljen. Når dette er gjort vil oljeselskapet forsøke å tette den løpske borerøret med cement som en permanent løsning.

- Jeg kan ikke si at at brønnen er lukket før avlastningsboringen er ferdig. Det er for mange usikkerhetsmomenter, sier Allen.

Han presiserer at det er ingen grunn til panikk, melder AFP.

Amerikanske myndigheter er allikevel forsiktig i sin begeistring over at lekkasjen etter eksplosjonen på boreriggen Deepwater Horizon ble stoppet i helgen.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene