Gå til sidens hovedinnhold

Ingen hast med boligkjøpet

Her er tallene som roper vent.

Torsdag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram prognoser for den økonomiske utviklingen i norsk økonomi de nærmeste årene.

Det meste ser svart ut, men noen lysglimt finnes.

I hvert fall for de 95 prosentene som får beholde jobbene sine.

LES OGSÅ: Rentefesten blir bare enda bedre

Dagens rentefest er nemlig bare vorspielet til det som skal komme.

Se bare her.

Rentekutt
De siste fire månedene har sentralbanksjef kuttet styringsrenta med 3,25 prosentpoeng. Det har ført til at pengemarkedsrenten, renten bankene betaler for å låne av hverandre, er barbert med nær 5 prosentpoeng.

Resultatet er et rentefall i bankenes utlånsrenter fra 7,8 prosent til dagens 4,6 prosent.

Den prosentsatsen kommer til å bli enda lavere.

- Vi legger til grunn at styringsrenta fram mot sommeren settes ytterligere ned med 0,5 prosentpoeng, og at bunnen i pengemarkedsrenten nås rundt årsskiftet på rundt 2 prosent. Gjennomsnittlig lånerente kan da komme ned under 4 prosent i 2010, sier forsker Torbjørn Eika i SSB.

Høy rente? Bytt bank og spar 5.000 kroner

Det betyr ytterligere kutt i boliglånsrenta for vanlige bankkunder på mer enn 0,6 prosentpoeng.

Og som om ikke det var nok.

Boliger ned
Prognosene forteller at fortsatt fall i boligprisene faller sammen med rentenedgangen fram mot nyttår. Det får redaktør Rune Pedersen i ABC Penger til å be folk revurdere fremtidige boligkjøp.

- Dette betyr i hvert fall at det ikke er noen hast med å kjøpe ny bolig. Hvor mye prisene faller er umulig å forutsi, dessuten er det en del individuelle faktorer som spiller inn. For eksempel er det stor forskjell på om boligen har én eller fem budgivere. Det som er sikkert er imidlertid at det meste går under takst, og at prisene ikke kommer til å gå opp, sier Pedersen til Nettavisen.

Han peker på at det ikke finnes noen lyspunkter i realøkonomien de nærmeste månedene som skulle tilsi at prisene overrasker positivt.

- Da vil psykologien være at prisene blir dalende, sier redaktøren.

Slå til
Du skal imidlertid vokte deg vel for å sitte for hardt på gjerdet.

- Når man skal gå inn i boligmarkedet er nesten et filosofisk spørsmål. Mitt råd er at du kjøper bolig når du har et boligbehov som varer lenger enn noen få år. Det er mye psykologi i markedet, og det er gjerne slik at når man sitter på gjerdet når alle andre sitter på gjerdet. På samme måte hopper man ned når alle gjør andre hopper ned, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 og Luksusfellen på tv3.

Han ønsker ikke å oppfordre kommende boligkjøpere til å vente med boligkjøpet sitt på tross av prognosene.

- Dersom du finner noe du absolutt vil ha, kan denne boligen fort ryke dersom du venter. Da mener jeg det er bedre å slå til og heller kose deg med rentenedsettelsene fram mot nyåret. Det er ingen vits i å være hysterisk opptatt av å få med én tidels nedgang på renta hvis drømmeboligen forsvinner, sier Gundersen.

Det er Pedersen enig i. Han mener imidlertid at dette forbeholdet kun gjelder de dyreste eiendommene.

- Ønsker du en toroms sentralt i Oslo er det ingen grunn til ikke å vente på prisfall og rentenedgang. Finner du en bolig som ikke vil komme tilbake dersom du ikke slår til nå, spiller det ingen rolle om det koster noen tidels prosent mer å låne, sier han.

Gundersens klare råd uansett hva du velger, er imidlertid:

- Selg før du kjøper nytt.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken