Gå til sidens hovedinnhold

Ingen innkasserte dusør på 200.000 kroner

Kunstner Morten Traavik utlovet dusør til den norske scenekunstneren som kan dokumentere lovstridige trusler.

For to uker siden utlovet kunstner Morten Traavik en dusør på 100.000 kroner til norske scenekunstnere som kunne dokumentere lovstridige trusler mot seg, som var fremsatt i forbindelse til Sløseriombudsmannen, Sløserikommisjonen, eller følgere og/eller medarbeidere av disse.

Les: Utlover 100.000 kroner i dusør for krenkelser etter kunst-kritikk

Etter den artikkelen, ble dusøren økt til 200.000 kroner (ekstern lenke). Nå skriver Traavik på sin FB-side at han ikke har blitt kontaktet av noen som vil innkreve dusøren.

– Det er derfor en mer enn rimelig konklusjon at disse truslene (inkl "drapstrusler") aldri har eksistert noe annet sted enn i Norske Dansekunstneres, Safemuses og 14 norske kunstnerorganisasjoners hoder, skriver Traavik.

Traavik ønsket å sjekke om det stemmer at Facebook-siden Sløseriombudsmannen har ført til trakassering, hets og hatefulle ytringer mot kunstnere, slik det blir hevdet i oppropet som en rekke kunstorganisasjoner har underskrevet.

Les: Grande hiver seg inn i debatten rundt Ytringsfrihetskommisjonen
Les også: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

Trusselbildet ble forklart blant annet av forbundsleder Kristine Karåla Øren i Norske Dansekunstnere i denne artikkelen om hvorfor de trakk seg fra Kulturytring Drammen.

Hun fortalte at de hadde anmeldt flere tilfeller av trakassering, hets og hatefulle ytringer med utgangspunkt i Sløseriombudsmannens Facebook-side. De opplevde det derfor som for risikabelt å delta på Kulturytring Drammen.

– Det handler overhodet ikke om å være barnslig. Vi opplevde at det ville være for risikabelt å være med i det forumet, og derfor velger vi å trekke oss, sa hun da.

Les egen sak: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

«Selv ikke dobling av dusøren til 200.000 norske kroner for 8 dager siden den 11.juli har frembrakt noen konkrete beviser på de påstander som har fått legge grunnpremisset for hele sommerens store (og viktige) debatt om ytringsfrihet versus -trygghet» skriver Traavik.

Nettavisen har ikke lykkes i å få kommentar fra forbundsleder Kristine Karåla Øren i Norske Dansekunstnere til denne saken.

I Dagsavisen skriver kunstner Hanan Benammar at Facebook-siden Sløseriombudsmannen «har resultert i trusler og trakassering, hvorav noen er etterforsket og dømt». Denne informasjonen er ennå ikke bekreftet og ble senere fjernet.

Oppdatering i denne saken. Les: Kunstmiljøet fortsetter å bløffe og forvrenge