Ingen jubel hos Høyre

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

De første valgdagsmålingene utløste ingen applaus på Høyres valgvake.

14.09.09 22:46

Oslo (ANB): Det ble rødgrønt flertall hos både NRK og TV2 i valgdagsmålingene, men med knapp margin. Og selv om det ble framgang for Høyre i begge målingene, var det fremdeles mer nervøsitet enn jubel så langt på valgvaken til Høyre.

Høyres Erling Lae valgte å være optimist.

- Bare vent til alle stemmene er talt opp, oppfordret Lae.

Nervøst
Høyres valgvake på Plaza i Oslo sentrum begynte med en avdempet og nervøs stemning allerede i syvtiden, og velkledde Høyre-folk i alle aldre bar preg av det jevne løpet mellom de borgerlige og de rødgrønne i innspurten.

Oppsummeringen av valgkampen på storskjerm bidro til mest munterhet da man hentet fram oppslaget om synske Linda, som spådde Erna Solberg som statsminister.

Høyre-leder Erna Solberg valgte å vente på de første valgdagsmålingene i redersuiten på toppen av Plaza sammen med familien.

- Standhaftighet
Høyres grand old man, Kåre Willoch, er uansett godt fornøyd med hvordan partiet maktet å snu motgang i begynnelsen av valgkampen til øyensynlig solid medgang på tampen.

- Det jeg er mest fornøyd med, er at det ble utvist standhaftighet og soliditet da det var motgang. Det viser kvaliteter som man skal ha når man skal lede landet, sier Willoch til ANB.

Høyres Per-Kristian Foss mener valgkampen har handlet mindre om saker enn om regjeringsspørsmålet.

- Det kan borgerlig side ta skylden for, at vi ikke har framstått så klare og samlende som man kan ønske, sa Foss før resultatet forelå.

- Vi snudde valgkampen
Fjerdekandidat i Akerhus, André Oktay Dahl, så likevel mye positivt i målingene.

- Fra å være dømt nord og ned har vi klart å snu denne valgkampen. Husk at vi var nede i 10 prosent i noen målinger, sier Andre Oktay Dahl.

Tidligere i år ble han dyttet ned på nominasjonslista av sylvi graham - ordføreren fra Høyre-kommunen Oppegård. Med lav oppslutning for Høyre så det dårlig ut for stortingsplassen hans.

- I sommer tenkte jeg «hvordan i allverden skal vi klare dette». Dengang så det ikke lyst ut. For å si det sånn. Jeg trengte en ferie. Men så satte Erna igang i partilederdebattene. Jeg merket hvordan folk slutta rekkene, rettet opp ryggen og virkelig begynte å jobbe, sier han.

- Det gikk en faen i oss. Alle hadde dømt oss nord og ned, sier han.

Dahl hevder at han i dag ikke er opptatt av sin egen stortingsplass, men at det som teller nå er å felle en rødgrønn regjering. Det er selvfølgelig lett å si nå når Høyres brakvalg har sikret ham plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.