RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen kommunesammenslåing på Fosen

Sist oppdatert:
Brekstad/Trondheim (NTB-Lars M. Hjorthol): Innbyggerne i Ørland sa mandag ja til sammenslåing med nabokommunen Bjugn. Men i Bjugn ble det flertall mot – og dermed blir det ingen sammenslåing.

Et flertall på 63 prosent sa ja til kommunesammenslåing, viste opptellingen fra Ørland mandag kveld. Stemmeopptellingen fra Bjugn ga stikk motsatt resultat. Der sa 64 prosent nei til sammenslåing.

Folkeavstemningen i de to kommunene på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag er rådgivende. Men ordfører Arnfinn Astad (Ap) i Bjugn gjør det klart at resultatet betyr at det ikke vil bli noen sammenslåing i denne omgang.

– Alt vil bli som før. Dette kommer til å gå veldig bra. Bjugn står utmerket på egne bein, sier Astad til Adresseavisen.

– Sterkere sammen

Ordførerne i de to kommunene har stått på hver sin side i striden om den foreslåtte sammenslåingen.

– Jeg mener vi vil stå sterkere sammen, mot sentraliseringspress både fra Trondheim og Oslo, sa Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt til NTB i forkant av folkeavstemningen.

Han viste til at de to kommunene allerede samarbeider nært på en rekke områder.

Hans partifelle Hans Eide, som er varaordfører i Bjugn, var tidligere positiv til sammenslåing, men mener nå at kommunegrensene bør bestå som de er.

– Forslaget er for lite balansert og kan føre til stagnasjon og tilbakegang i Botngård (kommunesenteret i Bjugn), sier Hans Eide til NTB.

Tett samarbeid

De to kommunene har begge rundt 5.000 innbyggere. De har et omfattende interkommunalt samarbeid, og mange lag og foreninger er felles. Det er et snaut kvarters kjøretur mellom de to kommunesentrene, Brekstad i Ørland og Botngård i Bjugn. De to kommunene sto også skulder ved skulder i kampen for å få kampflybasen til Ørland.

Men tidligere forsøk på sammenslåing har strandet på uenighet om hvor kommunesenteret skulle være, i Brekstad eller Botngård.

Austrått kommune

En styringsgruppe med representanter for de to kommunene, ledet av fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag, la fram sitt forslag i fjor høst. Det ble som ventet bråk da flertallet i styringsgruppen gikk inn for Brekstad som administrasjonssenter i den nye Austrått kommune. Botngård skulle få ansvar for kultur, fritid, skole og barnehager.

Forslaget fra styringsgruppen snudde stemningen både i Ørland og Bjugn, mener varaordfører Hans Eide i Bjugn. I Bjugn har skepsisen mot sammenslåing økt, mens det motsatte er tilfelle i Ørland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere