RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen krise for norsk laks

Sist oppdatert:
Usikkerhet rundt norsk lakseeksport rammer lakseaksjene fredag. Men analytiker Klaus Hatlebrekke lar seg ikke skremme, men mener men usikkerheten rundt markedsadgang er økt
I dag skriver Bergens Tidene at EU kommisjonen vil foreslå å innføre minstepris på norsk laks som importeres til EU.

Tidligere var signalene at EU ville gå bort i fra minstepris som virkemiddel, men nå ser det ut som om britiske myndigheter har kommet på banen for å gjeninnføre dette virkemiddelet - som ikke er så gunstige sett med norsk laksenærings øyne.

- Det er stor usikkerhet rundt dette, og vi vet enda ikke hva dette skal bety, sier Klaus Hatlebrekke, analytiker i DnB NOR Markets til iMarkedet og forteller at forslaget sier at det skal være en gradvis innføring av minstepris for norsk laks solgt til EU.

Men Hatlebrekke er klar på en ting. Usikkerheten øker betraktelig for laksenæringen i forkant av ministermøte i EU den 10. november der det endelig skal bestemmes, dersom forhandlingene går etter planen.

Hatlebrekke sier at dersom det blir en minstepris på 23 kroner kiloen for norsk laks solgt i EU, så vil konsekvensen være at det over tid blir produsert mindre fisk. På den måten vil de klare å holde prisen over minsteprisen som EU har vedtatt - men også selge langt mindre volumer.

Et eventuelt bortfall av EU markedet tror ikke Hatlebrekke blir et utfall i alle tilfeller.

Kvoter
At norsk lakseeksport er på vei til å gå over de fastsatte kvotene Norge kan eksportere inn i det europeiske markedet, noe medier har rapportert om fredag, er heller ingen katastrofe for norsk laksenæring. Men det vil bli noen tøffe uker for mange , skal man tro Hatlebrekke. Han forteller at det volumet som selges utover kvoten blir ilagt en straffetoll på 18 prosent.

- Denne kvoteordningen har vært med på å øke volumet. Slik det ser ut nå så vil man få med seg julesalget, men uti januar vil det kunne bli overskredet. I så fall kan vi tenke oss at det vil være noen uker der det blir innført tollavgift, inntil man får en ny avtale på plass. Men det skal nevnes at de aller fleste i EUs fiskeindustri ønsker å finne en løsning slik at dette ikke vil bli noe problem. Får en til en avtale med EU vil dagens kvoter falle bort, sier Hatlebrekke til iMarkedet.

Lakseaksjene faller fredag etter EU-nyheten kom. Pan Fish handles ca. klokken tolv ned 4,20 prosent til 1,37 kroner aksjen mens Fjord Seafoods er ned 5,60 prosent til 2,19 kroner aksjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere