STORTINGET (Nettavisen): - Det er ingen kyllingkrise. Vi har litt tendens til å bruke litt sterke ord i Norge, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Nettavisen.

Dermed avviser han blankt at det er noen stor kyllingmangel her i landet, etter de siste dagers oppslag i enkelte medier om at flere butikker har gått tomme for kyllingfilet etter jul.

- Egentlig så er markedet for kylling så å si akkurat i balanse, men så ser vi at flere og flere av oss spiser mer kylling. Så vi må øke kyllingproduksjonen i Norge fremover, sier Vedum.

- Spenner livreimen etter julematen
Landbruksministeren ble grillet om nettopp kylling i Stortingets spontanspørretime onsdag, av Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

- Norske forbrukere spenner livreimen etter julematen, og da etterspør de kylling, sa Flåtten.

Han hevdet at det er underskudd på kylling og at importen som nå foregår, tilsier en økning av konsesjonskvoten på 120.000 kyllinger i året.

- Mange produsenter har tomme bur, noe som går ut over lønnsomheten. Når kan vi forvente at statsråden kommer med forslag om å øke konsesjonsgrensen, slik at det blir forbedret lønnsomhet for norske bønder og produsentene. Og ikke minst, president, nok kylling til norske forbrukere? spurte han.

Vedum svarte at det ikke er meldt om noen kyllingmangel fra bransjen.

- Det er sesongvariasjoner for handelsstanden, og det som omtales som kyllingsvikt i enkelte medier, blir verken bekreftet av handelsstanden selv eller av leverandørene, sa han.

- Vanskelig å treffe med innkjøp
Vedum sier til Nettavisen at det kan være flere ulike grunner til at butikker har gått tomme for kyllingfilet.

- Men en av grunnene til at det nå har vært litt lite kylling i noen butikker, er også at det er vanskelig å treffe med innkjøp for den enkelte butikksjef, hvor mye kylling det kommer til å gå, sier han, og påpeker:

- Du får tak i kylling i norske butikker nå, dersom du ønsker det.

- Svein Flåtten var veldig bekymret i spørretimen i dag. Er det en helt ubegrunnet bekymring fra han?

- Det er jobben hans egentlig, å være litt bekymret. Vi følger med på at vi hele tiden har en markedsbalanse, og hvis det skulle vise seg at vi ikke har balanse, så må vi regulere med import, sier han.

- Vi kaster allerede for mye
Landbruksministeren er likevel ikke i tvil om hva slags kylling han foretrekker.

- Målet er at vi skal ha norsk kylling. Fordelen med norsk kylling også, er at det er helt salmonellafritt og har en bra helsetilstand, sier han.

Han sier at noe av utfordringen med kjøtt, i motsetning til et produkt som såpe, er at hvis man tar inn veldig mye i en butikk, så må man kaste veldig mye om det blir for gammelt.

- Vi kaster allerede en tredjedel av maten som blir produsert i landet, og derfor må butikken også ha en balanse. Noen ganger er det butikken, og noen ganger skyldes det industrien. Men det er altså ingen stor kyllingkrise i landet, sier han.

- Så folk kan bare slappe av, det er er nok kylling til middag?

- Ja, i alle hovedsak kan alle slappe av. Er det en butikk som har litt tomhet i hyllene, så kan de dra til neste butikk. Men i Norge har vi en veldig stor forsyningssikkerhet på mat, både at det er mat her og at den maten som ligger i hyllene, er sikker og trygg, sier Vedum.