Gå til sidens hovedinnhold

Ingen nye valutatiltak fra IMF

Washington (NTB-Reuters-AFP): IMF-landene vil ha et vaktsomt øye på valutastrider og den økende ubalansen mellom rike land og framvoksende økonomier, men setter ikke i verk konkrete nye tiltak.

Finansministrene og sentralbanksjefene som har deltatt på årsmøtet til Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken, ber om at IMF må få en større rolle i overvåking av verdensøkonomien.

IMF bør ha et vaktsomt øye på valuta og på rike lands økonomiske politikk med tanke på å unngå en nye finanskrise, het det da møtet i den amerikanske hovedstaden Washington ble avsluttet lørdag.

Men Pengefondet ble ikke gitt noen ny aktiv rolle i arbeidet med å følge med på landenes valutakurser - temaet som har vært på alles lepper de siste dagene på grunn av striden om Kinas valutapolitikk. Både EU og USA har kritisert Kina for å holde sin valuta yuan kunstig lav, noe som gir europeisk og amerikansk økonomi dårligere sjanse til å komme seg etter finanskrisen.

I sin tale lørdag ettermiddag sa USAs finansminister, Timothy Geithner, at IMF må bli bedre på å spille sin rolle som overvåker av finanssystemene og varsle når land holder valutaen sin på et for lavt nivå eller bygger opp for store valutareserver.

Tall som IMF nylig har offentliggjort, viser at Kina har de største valutareservene i verden, rundt 30 prosent av totalen. I slutten av juni besto de av i alt 2,5 billioner dollar, om lag 14.000 milliarder kroner. (©NTB)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre