Gå til sidens hovedinnhold

Ingen omkamp om røykeloven

Dispensasjoner på puber undergraver en av de riktigste lovene noensinne - røykeloven. Loven er god og kommet for å bli, mener TV 2 Nettavisens uavhengige debattskribent Henrik Færevåg. Er du enig?

I det som sikkert er en velment håndsrekning til en utsatt bransje, prøver lokale politikere å undergrave røykeloven ved å foreslå mulighet for dispensasjon på puber.

Det er i Kragerø det har startet, men egentlig skjer det i hele Norge. De som trodde at en radikal lov som det totale røykeforbudet kunne innføres uten hyling og skriking, var i overkant naive. Det betyr ikke at det er berammet noen omkamp nå.

Vi ser tilpasninger i bransjen overalt. Restauranter i første etasje som tidligere hadde liten omsetning, har satt to bord ut på fortauet og fått kjempeomsetning. Buler over gateplan som hadde stort besøk, er nesten fraflyttet.

Det er tragisk for de det rammer, men slik er spillereglene. Endrede rammebetingelser, og du må se fremover. Etter å ha nytt to av Kilkennys creamy i går kveld i en totalt røykfri pub har jeg problemer med å finne en mer riktig og fornuftig lovgivning noensinne.

Omsetningen er gått ned, folk er permittert, fikk jeg høre. Det er bra. Det betyr bare at eierne har vært føre var og at folk vil bli ansatt igjen nå når de mørke kveldene kommer og folk strømmer til restaurantene igjen. For det er vel ingen som tror folk slutter å ta seg en øl fordi om de ikke får røyke.

Noen «die hards» vil sitte ute i hele vinter under ulltepper og stråleovner. Men disse vil dø ut. Av alderdom og lungebetennelse. Etablissementer på gatenivå med anledning for uteservering vil være vinnerne i sommerhalvåret. Inntil omstillingen er gjennomført.

Men røykeloven er god og kommet for å bli. Takk for den, Høybråten.

Støtter du en omkamp om røykeloven? Delta i debatten

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene