Fredag avsluttes den ti uker lange 22. juli-rettssaken, og på slutten av dagen har den tiltalte massemorderen bedt om en times taletid for å komme med noen sluttbemerkninger.

Det liker Støttegruppen etter 22. juli svært dårlig.

- Det høres veldig drøyt ut at han skal få lov til å snakke i en hel time. Jeg tror folk da enten begynner å gå, eller at dommeren klubber ham av, sier nestleder i støttegruppen, Christin Bjelland, til Nettavisen.

Oppfordrer alle til å gå
Mange av de pårørende og etterlatte reagerer sterkt på at Breivik skal få snakke mer enn han allerede har fått lov til. En av de pårørende har derfor kommet med forslaget om at de i fellesskap skal reise seg og forlate rettssal 250 når Breivik får ordet fredag.

- Det synes jeg var en kjempegod idé, for vi er ikke interessert i å høre noe mer på ham, han er ferdig for oss nå, sier John Hestnes i Støttengruppen etter 22. juli til NRK.

Hestnes oppfordrer alle berørte til å være med på den stille protesten.

Bare pressen vil da bli sittende igjen i rettssalen.

- Ingen orker å høre på
Bjelland påpeker overfor Nettavisen at støttegruppen er veldig opptatt av at man skal følge lover og regler, og at det ikke skal være noen særbehandling av Breivik verken den ene eller andre veien.

- Selv om det har vært en påkjenning følelsesmessig å høre tiltalte snakke, og ikke minst innholdet i det han har sagt, så har vi forståelse for at sånn er loven. Han har rett til å komme med det, sier hun, og legger samtidig til:

- Men jeg kan ikke tenke meg at han får en time til, for det tror jeg det er ingen som orker å høre på.

- Det er ikke dommen
Torsdag holdt aktoratet sin prosedyre i rettssaken. De konkluderte med at Breivik er strafferettslig utilregnelig, og la ned påstand om at han overføres til tvungent psykisk helsevern.

- Det var jo ikke egentlig noen stor overraskelse, sier Bjelland.

Hun forteller at meningene er delte blant de pårørende og etterlatte om aktoratets påstand.

- Noen har sterke følelser for at han bør være tilregnelig og holdes ansvarlig for sine handlinger, og andre har følelser for at han må være utilregnelig, sier Bjelland, og fortsetter:

- Det er mange som trenger flere svar, men vi begynner å skjønne at det kanskje ikke er så lett å få så mange svar, sier hun.

Bjelland presiserer at aktors påstand uansett ikke er noen dom.

- Dette er jo aktors påstand, og i morgen kommer forsvarernes påstand. Så er det heldigvis opp til dommerne å avgjøre. Det var jo ikke dommen som kom i dag, selv om det er mange som oppfører seg som om det var dommen, sier hun.

- Vi er forferdelig slitne
- Er det godt at rettssaken nå endelig snart er ferdig?

- Det kan du godt si. Vi er forferdelig slitne, sier Bjelland.

Hun forteller at mange av de berørte har fulgt rådene om å følge minst mulig av rettssaken, og å heller prøve å leve som normalt.

- Men så har det vært noen som har hatt et sterkt ønske om å følge mye, blant annet oss i styret. Vi er ganske slitne, sier hun.

Bjelland påpeker at de langt fra er ferdig med saken selv om rettssaken nå avsluttes.

- Det skal bli godt med en pause, men det er jo ikke over. Først kommer ettårsmarkeringen, så rapporten fra 22. juli-kommisjonen - og så erstatningssøksmålene. Så vi har mange hindre foran oss ennå før vi kan skyve dette enda lenger ut, sier hun, og legger til:

- Dette er jo noe vi må leve med resten av livet, men forhåpentligvis vil vi slippe å høre om det hver dag.