Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen overgrep mot russere på Krim

Helsingforskomiteen har ikke fått inn én eneste melding om overgrep.

(Nettavisen): Russland sier de har en legitim rett til å beskytte russere og russiskspråklige ukrainere som er utsatt for overgrep på Krim. Men Den norske Helsingforskomité har imidlertid ikke registrerte ett eneste overgrep mot russere på Krimhalvøya.

- Vi har ikke selv vært på Krimhalvøya, så vi er avhengig av at dette blir rapportert av noen. Men vi har ikke fått inn noen rapporter om at russere er utsatt for noe overlast, sier seniorrådgiver ved Den norske Helsingforskomité, Berit Nising Lindeman, til Nettavisen.

Slåsskamper
- Det mest tilspissede skjedde i forrige uke da det var demonstrasjon utenfor parlamentet. Da var det tilløp til slåsskamper, men da ble slagene nokså likt fordelt mellom pro-russiske og pro-ukrainske demonstranter. Det var ingen som døde bortsett fra en som døde av hjerteanfall, og jeg tror ikke han var en russer, sier Lindeman.

- Når det gjelder folkerettslige perspektiver, er det ikke noe grunn for Russland å gå inn og beskytte russerne, fordi russerne ikke er truet, sier hun.

Russland har også uttalt at de har en legitim grunn til å beskytte sin marinebase på Krimhalvøya.

- En annen ting som er viktig, er de forsvarsinstallasjonene som Russland har legitim rett til å forsvare. Men igjen har det ikke vært noen politisk eller fysisk trussel mot disse basene, sier Lindeman.

- Ingen trussel
USAs mektige FN-ambassadør Samantha Power hadde mange av de samme punktene da hun talte i FNs sikkerhetsråd mandag.

- Hovedsaken er hvorvidt regimeendringene i Ukraina utgjør en fare for Russlands interesser i et omfang hvor en kan rettferdiggjøre en militær intervensjon i Ukraina, ta kontroll over offentlige bygninger, samt utstede militære ultimatum til elementer i det ukrainske forsvaret, sa Power i Sikkerhetsrådet mandag.

- Svaret er selvsagt nei. Russiske militærbaser i Ukraina er sikre. Den nye regjeringen i Kiev har lovet å overholde alle dets eksisterende internasjonale avtaler, inkludert dem som gjelder russiske baser. Russisk mobilisering er en respons på en imaginær trussel, sa FN-ambassadøren.

Følg oppdateringene fra krisen i Ukrain:


Kommentarer til denne saken