*Nettavisen* Nyheter.

Ingen overlevende etter flyulykken i Egypt

PASSASJERFLY: Et bilde av flyet som styrtet i Egypt tatt på en flyplass i Moskva 20. oktober i år. Foto: Tatiana Belyakova (Ap)

Ingen av de 224 menneskene om bord overlevde da det russiske charterflyet styrtet i Egypt. Undersøkelsene er i gang for å finne årsaken.

31.10.15 18:49

Russiske og egyptiske myndigheter sier at alle om bord, både turistene som var på vei hjem etter ferie i Sharm el-Sheikh og mannskapet, er omkommet.

Flyet skal ha meldt om tekniske problemer før avgang og bedt om å få gå ned igjen rett etter avgang. Men samtidig har en IS-tilknyttet opprørsgruppe i Egypt hevdet at de står bak styrten.

– For tidlig

– At styrten skyldes terrorister som skjøt ned flyet, er neppe riktig, sier den russiske transportministeren Maxim Sokolov til nyhetsbyrået Interfax.

Les også: IS-tilknyttet gruppe hevder de skjøt ned russisk fly

Samtidig sier russiske luftfartsmyndigheter at det er for tidlig å si om årsaken er tekniske feil, menneskelige feil eller forårsaket av ytre handlinger. Russiske og egyptiske myndigheter i gang med undersøkelser, både hos flyselskapet i Moskva, på flyplassene og på krasjstedet.

En kilde på krasjstedet har opplyst at den «svarte boksen» med informasjon om flygningen fram til ulykken er blitt funnet.

224 mennesker vomkom, av dem var 17 barn. Det var 217 passasjerer og et mannskap på sju. 221 var russere og tre ukrainer

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ambulansepersonell tar seg av de døde etter at et russisk charterfly styrtet i Egypt lørdag. Foto: Khaled Desouki

Pårørende gråt

På flyplassen Pulkovo ved St. Petersburg var fortvilede slektninger og pårørende samlet lørdag.

Alle håpet i det lengste at meldingen om at alle var omkommet ikke stemte. Mange knakk sammen i gråt da de endelige bekreftelsene på antall døde ble kjent.

Alle pårørende ble etter hvert tatt hånd om og samlet på et hotell i nærheten av flyplassen.

Russland president Vladimir Putin har erklært at søndag 1. november er nasjonal sørgedag.

– Det skal flagges på halv stang over hel landet, erklærte presidenten.

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

En kvinne fotografert utenfor Pulkovo lufthavn lørdag, der pårørende ventet på bekreftede meldinger om passasjerene om bord i det styrtede flyet. Foto: Olga Maltseva (Afp)

Meldte om tekniske problemer

Kontoret til den egyptiske statsministeren Sharif Ismail har bekreftet at flyet styrtet sentralt på halvøya lørdag morgen.

Et medlem av den egyptiske flyhavarikommisjonen har fortalt at piloten meldte om tekniske problemer før ulykken, ifølge AP. Flygeren skal også ha bedt om å få lande på nærmeste flyplass.

Ulykkesstedet ligger i et område med mye fjell, og dårlig vær har gjort det vanskelig for redningsmannskapene å komme fram.

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevder de skjøt ned det russiske flyet. Uttalelsen fra gruppa er spredt på sosiale medier av tilhengere. Den var først publisert på en nettside som ofte videreformidler meldinger fra IS.

– Krigere fra Den islamske staten sørget for at det russiske flyet styrtet over Sinai, står det i meldingen.

Flyselskapet etterforskes

Kontakten med flyet skal ha blitt brutt 23 minutter etter avgang på vei til St. Petersburg. Flyet av typen Airbus A321 tilhørte det russiske selskapet Kogalymavia, som også opererer under navnet Metrojet.

En russisk ulykkeskommisjon er i gang med undersøkelser hos det russiske flyselskapet. Etterforskerne har allerede vært i den russiske byen Samara, der flyet fylte drivstoff, og tatt prøver.

Det gjennomføres også samtaler med ansatte som var involvert i klargjøringen av flyet samt kabinpersonalet og flygerne, opplyser Vladimir Markin i ulykkeskommisjonen ifølge nyhetsbyrået RIA.

På flyplassen Domodedovo ved Moskva, der flyselskapet er basert, blir det også gjort undersøkelser.

Ulykkeskommisjonen opplyser at det er satt i gang politietterforskning av flyselskapet.

Les også: Har funnet flyets svarte boks

Ekspert om ulykken: En uvanlig styrt

Det er uvanlig at et fly styrter når det nesten har nådd makshøyde. Risikoen er normalt størst under start og landing, sier Tom Zøllner, tidligere havariekspert i SAS til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Han understreker at selv om fly sjelden styrter fra store høyder, så kan det også oppstå problemer her. Eksperten mener det er for tidlig å si noe om årsaken til styrten, men han utelukker heller ikke at det er menneskelige feil eller tekniske problemer.

Han påpeker at det også er en mulighet for at maskinen kan ha blitt utsatt for uforutsette værforhold.

Flyet fløy raskt opp og ned et par ganger innen det styrtet, noe som ifølge Tom Zøllner kan være tegn på turbulens. Det kan være vanskelig for pilotene å gjenopprette kontrollen når de flyr inn i en såkalt klarluftsturbulens, særlig når man flyr høyt der luften er tynnere.

– Klarluftsturbulens kan oppstå plutselig, og forsvinne like plutselig igjen. Et slikt vær kan heller ikke sees å radaren, sier han.

Flyselskaper stopper flygninger over Sinai

Flere flyselskaper opplyser at de vil unngå flygninger over Sinaihalvøya inntil det er klarere hva som er årsak til at det russiske Airbus-flyet styrtet lørdag morgen.

SAS opplyser til Ritzau at de ikke har noen planlagte flygninger over Sinaihalvøya neste uke. Derfor avventer man foreløpig avgjørelsen.

Så langt har flyselskapene Lufthansa, Air France og KLM bestemt seg for å ikke fly over Sinai.

– Vi tok beslutningen om å unngå området på grunn av situasjonen og siden årsaken til krasjen er uklar. Vi gjør dette fram til det er avklart hva som var årsaken, sier en talsperson for flyselskapene.

Lufthansa har færre enn ti flygninger om dagen som krysser området.

– Air France bekrefter at vi, for sikkerhets skyld, ikke vil fly over Sinai, sier en talsperson for selskapet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag