RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen oversikt over elektrosjokk

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Det finnes ingen oversikt over hvor mange som får behandling med elektrosjokk her i landet. - Kritisk, mener en arbeidsgruppe som skal utarbeide nasjonale retningslinjer for bruken.

Det sykehusene rapporterer til Norsk pasientregister, er så dårlig at Helsedirektoratet ikke har sikre nok data, skriver Aftenposten.

- Det er kritisk at vi ikke har bedre oversikt over et så kontroversielt område, sier fagsjef Arne Johannesen ved Sykehuset Telemark psykiatriske klinikk. Han sitter i en arbeidsgruppe utnevnt av direktoratet for å lage retningslinjer for bruk av behandlingen.

Forskere og psykiatere regner med at et sted mellom 500 og 1.000 pasienter hvert år får elektrokonvulsiv terapi (ECT) - den faglige betegnelsen på behandlingen.

Det finnes heller ingen oversikt over bivirkninger. Blant annet mangler informasjon om vedvarende hukommelsestap som følge av ECT, noe som vil være en omfattende jobb å kartlegge, ifølge psykiater Eivind Aakhus, et annet medlem av arbeidsgruppa.

- Det ville krevd en storstilt, nasjonal satsing vi ikke har kapasitet til i dag Derfor er rådet fra Helsedirektoratet å være forsiktige med å gi elektrosjokk, sier psykiateren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere