Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen passer bedre sammen enn oss

Norge har fått nytt storkonsern med 4.500 ansatte

GRAND HOTEL (NA24): A-pressen og Thor Gjermund Eriksen fikk tilslaget for 1,7 milliarder kroner. Oppkjøpet gir et nytt storkonsern med 4.500 ansatte.

- Det er ikke to selskaper i verden som passer bedre sammen, sier konsernsjef Eriksen på pressekonferansen.

Eriksen sier ogaå at han vil beholde både Telemarksavisa og Varden i Skien, som fremstår som det eneste problemområdet i samkjøringen av lokalavisene.

Edda har vært på utenlandske hender siden Mecom kjøpte daværende Orkla Media i juni 2006, til tross for sterk motstand fra ansatte og tillitsvalgte i de norske bedriftene.

- Pengene er hentet ved lån i Nordea og DnB, i tillegg har eierne gått inn med resten, sier Eriksen.

36 lokalaviser får langsiktig eier
- Hjemkjøpet vil styrke lokalavisenes samlede posisjon og sikre det norske mediemangfoldet. Når A-pressen og Edda Media går sammen, får lokale og regionale mediehus en solid og langsiktig eier som baserer sin virksomhet på norske eierverdier og publisistiske tradisjoner, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen.

Avtalen omfatter alle Edda Medias virksomheter, blant annet 36 lokalaviser og 23 lokale nettaviser.

Her ser du oversikten over Eddas aviser, som nå overtas av A-pressen

Norge får stor aktør internasjonalt
Mediemarkedet, både i Norge og Europa for øvrig, er svært utfordrende. Den langsiktige trenden er at avisopplaget langsomt synker, mens bruken av digitale medier øker kraftig. Sammenslåingen vil gjøre at Norge får en stor og slagkraftig aktør som kan konkurrere med nasjonale og internasjonale aktører i mediemarkedet.

- A-pressen og Edda Media passer perfekt sammen og vil skape et mediekonsern som har kraft til å lykkes i morgendagens mediemarked, sier Eriksen.

Fornøyd eier
Fagforeningen LO er storeier i A-pressen.

- Som en langsiktig eier i A-pressen er vi godt fornøyd med avtalen mellom A-pressen og britiske Mecom om kjøp av Edda Media, sier LO-leder Roar Flåthen, i en melding.

- Vi mener sammenslåing mellom A-pressen og Edda Media vil sikre lokalavisenes utvikling og posisjon ytterligere i mediebildet. Dette vil også styrke den demokratiske debatten i vårt samfunn. Som eier i A-pressen har vi også vært en garantist for at gode publisistiske verdier blir videreført, sier Flåthen. .

To problematiske områder
Det er to områder som problematiske for å få gjennomført oppkjøpet.

I Skien og i Fredrikstad har Edda og A-pressen to konkurrerende aviser. Selv om A-pressen aller helst hadde opprettholdt disse avisene, vil trolig Medietilsynet og Konkurransetilsynet pålegge mediekonsernet å selge avisene.

Spørsmålet er da om A-pressen gjør en «Schibsted», og parkerer avisene hos vennligsinnede aksjonærer.

Kommentarer til denne saken