Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen slapp fri for Amelie

Politiet slår tilbake - og sier ingen ble løslatt for at Maria Amelie skulle få plass på Trandum.

Det har blitt hevdet at en afghansk mann ble løslatt for å gi Madina Salamova, kjent som «Maria Amelie», på Trandum utlendingsinternat.

- Dette er ikke riktig, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU) i en pressemelding.

- Egen avdeling for kvinner
- Ingen ble løslatt for å skaffe plass til Maria Amelie. Det er en egen avdeling for kvinner på Trandum, hvor det fremdeles er ledig kapasitet. Enslige menn plasseres ikke på avdeling for kvinner. Det er derfor helt uriktig å koble disse to sakene, sier PU-sjef Ingrid Wirum.

Les også: Dommen som nektet familien opphold

Mannen ble pågrepet i Arendal, etter å ha fått avslag på opphold i Norge, men hans utreisefrist var ikke utløpt. På grunn av kapasiteten på egnet avdeling på Trandum, fikk han i stedet meldeplikt hos politiet på sitt nye bosted. Politiet vet hvor mannen er. Hvis han ikke overholder meldeplikten, vil han bli fengslet.

- Vi uttransporterte 740 straffedømte personer i 2010, og i tillegg mange som vi vet var involvert i kriminell virksomhet. Uttransportering av straffedømte og personer som begår kriminalitet er et prioritert område for politiet. Samtidig er det viktig for oss å uttransportere flest mulig som ikke har lovlig opphold i Norge. Vi tvangsreturnerte 4615 personer i fjor, en dobling på to år, sier Wirum.

Fem politimenn
PU reagerer også på uttalelsene om at Maria Amelie ble pågrepet av åtte polititjenestemenn på Nansenskolen på Lillehammer.

- Det er viktig å få frem at kvinnen ble pågrepet av to polititjenestemenn, mens tre tjenestemenn sørget for ro og orden på stedet. Vi pågrep henne fordi vi hadde kunnskap om at hun var der, sammen med mange andre. Pågripelsen foregikk rolig og uten dramatikk, og heller ikke den pågrepne har noe å utsette på selve pågripelsen, sier Ingrid Wirum.

- For politiet er det viktig å få frem at dette var ett av mange oppdrag, som ble gjennomført etter en konkret vurdering. Hun ble for øvrig pågrepet en halv kilometer fra skolen, presiserer Wirum.

Fakta må frem
Seks dager etter pågripelsen, sier PU-sjefen at det er viktig å få frem fakta i saken:

- Vi registrerer at det er stor offentlig interesse for denne saken. Det er en demokratisk og politisk debatt som går sin gang. Men det er avgjørende viktig for politiet, og også for den offentlige debatten, at de faktiske forhold gjengis riktig, sier Wirum.

Kommentarer til denne saken