Gå til sidens hovedinnhold

Ingen snill pike

- Det er forskjell på å være flink pike og snill pike, sier Hadia Tajik. Les hvorfor hun skyter med pistol.

HTML EMBED

Hun var landets yngste statsråd noensinne, og også den første muslimen i en norsk regjering.

- Jeg er en politiker som er muslim, men jeg er ikke en muslimsk politiker, sier kulturminister Hadia Tajik i Det store intervjuet.

Det er lett å undervurdere Hadia Tajik. Det kan Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde underskrive på.

Det er neppe tilfeldig at han valgte å spørre den eneste muslimske statsråden om hva hun ville gjøre for å beskytte «vårt lands kultur og tradisjoner».

Men 29-årige Tajik lot seg ikke pille på nesa: - Integrering og spørsmål om hva som skal være norske verdier og spilleregler er ikke teoretiske for meg, det er noe jeg har tenkt på og levd med hele livet.

Så kulturministeren tok tastaturet fatt, og satte Tybring-Gjedde på plass med en elementær innføring i kulturpolitikk

- Hadde du glede av å skrive det svaret?

- Ja, jeg hadde stor glede av å skrive det svaret, sier Hadia Tajik.

Her finner du spørsmål og svar:Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (Frp) til kulturministeren .

Bråmoden flink pike

Karikaturen av Hadia Tajik er en tidlig selvsikker «flink pike», og hun innrømmer at det ikke er helt galt.

- Litt selvinnsikt må man ha, og jeg har vært en «flink pike» i den fortstand at jeg er samvittighetsfull og arbeider hardt.

- Hvis det er en egenskap som ikke kommer så tydelig frem i intervjuer og offentligheten, så er det at jeg ler mye.

Det er et inntrykk som også går igjen når Hadia Tajik er på Twitter.

Hennes form er tilsynelatende uskyldig, men også nokså infam ironi – som for eksempel følgende tweet til en avisdesker: «Problemet er at sitatet har høgast verdi når orda er samla i rett rekkefølge».

Hun følges av over 30.000 og har skrevet godt over 4.400 mikromeldinger.

- Hvilken funksjon mener du at sosial nettverk har i det norske ordskiftet?

- De spiller en rolle, men på forskjellig måte. På Facebook treffer du bestemor og barnebarn, mens Twitter kan sies å være tjenesten for de kaklende klasser – det vil si journalister, politikere, aktive studenter.

- Jeg har stor glede av å være på Twitter fordi jeg oppdager nyheter jeg kanskje ellers ikke ville sett, og får brynt meg på standpunkter jeg ellers ikke måtte forholdt meg til.

Hadia Tajik skriver nynorsk, snakker ryfylkedialakt og holder mors pinnekjøtt som noe av det norskeste hun vet.

- Hva annet enn navnet ditt og hudfargen skiller du deg fra rogalendinger flest?

- Kanskje min erfaringsbakgrunn - at jeg har foreldre med annen kulturbakgrunn og har måttet bryne meg på deres perspektiver. Det var viktig for mamma at broren min og jeg hadde kontakt med slektninger i Pakistan. Derfor dro vil Pakistan en gang i året i hele oppveksten. På de turene tenkte jeg på hvordan livet mitt ville vært hvis mine foreldre ikke hadde valgt å flytte til Norge.

- Jeg er glad for at de flyttet, det er dette livet jeg vil ha. Man skal være nyansert i beskrivelser av slike land, men det er ingen tvil om at det er veldig vanskelig for jenter i Pakistan – særlig jenter som vil noe.

- Det står veldig dårlig til med likestillingen, det er utbredt analfabetisme blant jenter, og politiske muligheter for en vanlig familie er svært begrenset. Det er et system basert på vennskap og kjennskap. I Pakistan ville jeg ikke hatt mulighet til å bli parlamentariker og statsråd selv om jeg studerte og arbeidet like mye som jeg har gjort her.

- Norge har en fantastisk samfunnsmodell, med store muligheter hvis du arbeider hardt. Det skyldes gode politiske valg, som at vi har en skole som er god, gratis og tilgjengelig for alle.

- Du er glad for at dine foreldre valgte å flytte til Norge. Er du like glad for at Norge har valgt at dine foreldre ikke kunne flyttet hit i dag?

-Jeg synes det fornuftig at vi har en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Norge er et lite land, men vi er på toppen av den internasjonale næringskjeden. Det gjør at vi må ta medansvar for å hjelpe mennesker som er politisk forfulgt eller har flyktningestatus. Men vi kan ikke ta imot de hundrevis av millioner mennesker som flytter på seg.

- Men dine foreldre og du har vel vært til gagn for Norge?

- Vi får håpe det, og på 70-tallet da de kom, hadde Norge stort behov for en viss type arbeidskraft. I dag er situasjonen en annen. Vi har åpninger for spesialiste. Men det mange som kunne tenke seg å komme hit som ikke er den typen arbeidskraft vi trenger, sier Hadia Tajik.

Hadia Tajik har ingen yrkeskarriere, hun gikk inn i heldagspolitikken rett fra studiene.

Ikke overraskende har hun både juss og en mastergrad i menneskerettigheter, i tillegg til bachelorgrad i journalistikk.

Selv om hun ikke har noe langvarig yrkesliv, så har hun ikke slappet av.

- Jeg hadde mitt første sommervikariat i Aftenposten året jeg fylte 18. Siden har jeg hatt vikariater i Dagbladet, VG, Stavanger Aftenblad, og skrevet bokanmeldelser. Drømmen min var å bli journalist, og jeg tenkte at hvis jeg jobbet veldig, veldig hardt, så kunne jeg kanskje en dag bli redaktør.

Som sagt, hun kan være infam og ironisk.

- Du innrømmer at du er en flink pike, men ikke nødvendigvis en snill pike?

- Det er forskjell på å være flink pike og snill pike, parerer hun.

- Hvilket forhold har du til religion?

- Jeg er muslim og kommer fra en muslimsk familie.

- Er du troende og praktiserende muslim?

-Jeg er troende, men det er mange sider ved religionen jeg ikke praktiserer. Det har Gud og jeg et avslappet forhold til. Det måtte være en underlig gud om han ikke visste at det er vanskelig å være menneske.

- Hvilket forhold har du til å bli spurt om religion?

- Jeg forstår at det vekker nysgjerrighet. Men svarene mine er nokså trivielle og lite oppsiktsvekkende.

- Du kunne sagt at det var privat, slik enkelte homofile politikere har latt være å diskutere homopolitikk for ikke å bli regnet som homopolitiker?

- Jeg er en politiker som er muslim, ikke en muslimsk politiker. Der skiller nok min generasjon seg fra foreldregenerasjonen, som var mer opptatt av minoriteters interesser. Vi ønsker å løse norske problemer – det vil si drive politikk over hele landet, som å bedre vilkårene for småbarnsforeldre etc.

Hyperaktiv

De som trodde at Hadia Tajik skulle bli en ung, men usynlig kulturminister, har tatt feil. På kort tid har hennes departement lansert ny politikk om bøker, pressestøtte, medieeierskap, vern av barn mot støtende innhold på nett, og sist med forandringer av åndsverksloven for å ramme pirater som stjeler og deler musikk og film.

- Mange regnet deg som den første digitale kulturministeren. Hva gikk galt?

- Jo, men jeg er det! Hvordan mener du jeg ikke er det?

- Du har lansert en mediestøtte som kun går til papiraviser, ikke nettaviser?

- Jeg mener at forslaget vi har hatt på høring til ny mediestøtte også kommer nettavisene til gode. Mange av dem er knyttet til papiraviser. Men jeg har vært tydelig på at det er store problemer med å fjerne momsen for digitale produkter, blant annet siden det er forbudt i EU.

- Ville det være en ulykke om papiravisen Dagbladet bukker under fordi leserne og annonsørene vender den ryggen?

- Du tenker på pressestøtte til løssalgsaviser? Der har jeg ikke bestemt meg. Forslaget har vært på høring, og jeg ser at det er gode argumenter både for og imot.

Kulturdepartmentet har også sendt på høring forslag om å lovfeste fastpris på nye bøker, slik at det blir ulovlig med billigsalg og priskonkurranse. Ennå er det uklart om fastpris også skal gjelde e-bøker.

- Er det ikke rimelig om kjøperne får glede av at e-bøker er billigere å produsere?

- Det har vært fastpris på e-bøker siden 2010, og vi ser at e-bøker i gjennomsnitt er 24 prosent billigere enn papirbøker, selv om det er moms på e-bøker.

Kulturministeren mener at fastpris er bra, og viser til at nordmenn kjøper flere bøker enn svensker – og at vi også har flere e-bøker tilgjengelig.

- Men er det ikke et paradoks at Norge ikke har produsert en eneste nobelprisvinner i litteratur på 85 år?

- Det har ikke noe med fastprissystemet å gjøre.

- Men mener du at Norge har gode forfatter og bøker?

- Ja, Norge har mange gode forfattere. Og fastprisen gjør at forlagene kan ta seg råd til å bygge opp forfatterskap før de er kommersielt interessante. Tenk bare på Per Petterson, som skrev fem bøker før han slo igjennom kommersielt.

- Fastpris gir også mulighet til å være innovativ og utvikle nye tjenester, som e-bøker.

- Norge har 0,6 prosent av bøkene som e-bøker. Viser ikke det at norske forlag har vært svært sent ut av startblokken, når man tar hensyn til at vi er verdensledende i bredbånd og mobil?

- Sett mot engelskspråklige markedet som Storbritannia og USA, så når vi dem ikke til knærne. Men målt mot andre nordiske land og andre land i Europa, som er mer naturlig, gjør vi det bra. Jeg er en entusiastisk tilhenger av e-bøker, og jeg er motstander av å svartmale. Vi er i gang, men mye gjenstår.

- Tror du papiravisene lever om 15 år?

- Ja, men kanskje som en forlengelse av nettavisen – ikke motsatt. Men mye skal skje innen digital formidling av kultur de neste 10-15 årene, ikke minst for film og musikk.

Hadia Tajiks mål som kulturminister er å bringe de ypperste kulturprestasjoner frem til et bredt publikum.

- Hva er din favorittfilm?

- Det er vanskelig å rangere filmoppleveler, men jeg likte godt 25 hour av Spike Lee

- Favorittbok?

- Skam av Salman Rushdie, men jeg liker også det meste av det Jan Kjærstad har skrevet.

- Favorittmusikk?

- Det måtte jeg faktisk tenke litt på da jeg ble kulturminister. Ville det være «bra nok» om en kulturminister sier at hun liker hip hop, rap og R&B? Jeg kom til at det måtte det være.

- Favorittartist i disse sjangrene?

-Jeg liker godt Karpe Diem, som både er melodisk bra og som har spennende tekster og gode rim.

- Favorittlag i fotball?

- Nei, det har jeg ikke.

- Hvorfor svarte du ikke Viking?

- Fordi jeg ikke har noe favorittlag, og fordi jeg synes det er riktig å spille med åpne kort, selv om man kanskje kan score noen politiske poenger på å si noe annet.

- Er du idrettsinteressert?

- Jeg følger med, og liker å utøve idrett selv. Jeg drev med svømming i flere år, og jeg skjøt med pistol. Men fotball ser jeg på sammen med venner, som en sosial opplevelse.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken