*Nettavisen* Nyheter.

Ingen stor vårflom i sikte

Værforholdene under snøsmeltingengen vil bli avgjørende.

I store deler av landet tilsier dagens snøforhold mindre vårflom enn det som er normalt i store deler av landet. Unntaket er lavereliggende strøk på Sørlandet og i lavlandet langs Oslofjorden.

– På kort sikt kan man se en tydelig temperaturøkning og det skal bli noe mildere utover uka. Det kommer nok til å bli økende vannføring for enkelte steder. Dette gjelder for store deler av landet, sier vakthavende hydrolog Inger Karin Engen ved Norges Vassdrags- og energidirektorat.

Sjekk været der du bor her!

– Værforhold avgjørende
I Nord-Norge er det stort sett normale snømengder. Mye regn kan føre til økt fare for en stor flom, selv der det ikke er så mye snø. Lite nedbør vil igjen redusere sannsynligheten for stor flom. På lengre sikt ser heller ikke hydrologen noen stor fare for en større vårflom i år.

– Her vil værforhold være avgjørende og også hvor mye nedbør det vil komme. Det ligger ikke an til en stor vårflom i de fleste steder av landet, med unntak av vassdrag som har mer snø enn normalt.

Mye is
På Vestlandet er det mer snø enn normalt opp til cirka 1000–1200 moh. selv om det også her har vært en del snøsmelting de siste dagene. I det meste av Nord-Norge er det stort sett normale snømengder.

Det er også unormalt mye is i vassdrag på indre strøk av Sør og Østlandet og i Trøndelag.

– Dette kan lokalt føre til at vannet vil renne over isen, slik at det blir noe økt vannføring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.