Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen tegn til løsning på Ukraina-krisen

Berlin (NTB-AFP-Reuters): Nervekrigen på Krim-halvøya fortsetter. Det er ingen politisk løsning i sikte på Ukraina-krisen.

Det sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, som tirsdag snakket med sin russiske motpart Sergej Lavrov.

Den angivelige russiske tidsfristen til ukrainske styrker for å overgi seg passerte tirsdag morgen uten tegn til angrep. Men russiske styrker skal tirsdag morgen ha avfyrt varselskudd mot ukrainske soldater på militærflyplassen i Belbek i nærheten av byen Sevastopol.

Haaretz-journalisten Anshel Pfeffer skriver på Twitter at russiske styrker avfyrte skuddene da ubevæpnede ukrainske soldater marsjerte mot flyene på flyplassen. Også journalisten Simon Shuster skriver på Twitter at de russiske styrkene avfyrte flere varselskudd.

Vil ta tilbake kontrollen

– De ukrainske soldatene mistet mandag kontrollen over flyene på flyplassen og marsjerte tirsdag morgen mot rullebanen for å ta tilbake kontrollen over dem, skriver Pfeffer videre.

Men soldatene ble stoppet, og under samtaler ble de konstant siktet på av de tungt bevæpnede russiske soldatene, skriver journalistene.

Russland har nå avsluttet en fire dager lang militærøvelse i Leningrad-regionen, og styrkene som deltok ble tirsdag beordret tilbake til basene sine.

Putin ga ordre om militærøvelsen så sent som 26. februar, mens krisen i Ukraina var i full utvikling. Hele det vestlige forsvarsdistriktet ble beordret til beredskapsøvelse ved Ukrainas grense på kort varsel, noe som skapte usikkerhet om hensikten med øvelsen.

Frysepunktet

Frykten er nå stor for at det løsnes skudd fra en av partene, noe som kan føre til at situasjonen kommer ut av kontroll og utvikler seg til full krig.

USAs forhold til Russland er nå på frysepunktet på grunn av krisen i Ukraina. USA har blant annet utsatt planlagte samtaler med Russland om handel og investeringer. Mens Russland svarer at landet kan komme til å forkaste dollar som reservevaluta for rubelen.

Murens fall

Vesten strever nå med å finne ut hvordan man kan svare på Vladimir Putins beslutning om sende soldater til Krim og truslene om å bruke militærmakt for å beskytte russiske statsborgere og russiske interesser.

Ukraina-krisen ser ut til å bli den største utfordringen for forholdet mellom Moskva og Vesten siden Berlinmurens fall i 1989.

Tirsdag var utenriksminister John Kerry ventet til Ukrainas hovedstad Kiev for å samtaler med landets nye regjering og forsøke å styrke ledernes legitimitet.

– Janukovitsj en quisling

Samtidig kommer det tirsdag sterke reaksjoner på at den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin på et hastemøte i FNs sikkerhetsråd sa at Viktor Janukovitsj ba Russland sende styrker til Ukraina for å gjenopprette lov og orden.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt kaller Ukrainas nylig avsatte president for en quisling.

– Så Ukraina har nå sin egen quisling. Sittende på utenlandsk jord og ber en utenlandsk hær gi landet sitt til ham, skrev Bildt på Twitter tirsdag morgen. (©NTB)

Reklame

Stort salg på alt til løpeturen