RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen tegn til russisk angrep etter ultimatum

FORELØPIG ROLIG: En russisk soldat står oppstilt ved siden av flere russiske militærkjøretøy ved en ukrainsk grensepost ved byen Balaklava på Krim-halvøya.
FORELØPIG ROLIG: En russisk soldat står oppstilt ved siden av flere russiske militærkjøretøy ved en ukrainsk grensepost ved byen Balaklava på Krim-halvøya. Foto: Baz Ratner (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det var ingen tegn til noe russisk angrep mot ukrainske styrker på Krim da fristen for å overgi seg var utløpt tirsdag morgen.

Mandag ble det opplyst at Svartehavsflåten i Sevastopol hadde gitt Ukraina et ultimatum: Om ikke styrkene på Krim overga seg innen klokka 05.00 (klokka 04.00 norsk tid), ville de bli angrepet.

Da vel en time var passert tirsdag morgen, var det ingen tegn til noe angrep, melder NTB.

Russland avviste at det var utstedt noe slikt ultimatum, men ukrainske myndigheter fastholdt at det var det de hadde fått vite.

Senere ble det meldt at de regionale russiskvennlige myndighetene på Krim ville kutte vann- og strømtilførselen til de ukrainske basene for å tvinge dem til å overgi seg. (NTB)

Fakta: Fakta om Krim-halvøya

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Autonom republikk i Ukraina. Byen Sevastopol sør på halvøya, der både Russlands Svartehavsflåte og Ukrainas flåte har sin hovedbase, er et eget administrativt område.
  • Befolkningen var i 2007 på 1,9 millioner. I 2001 var 58,3 prosent av innbyggerne russere, 24,3 prosent ukrainere og 12,1 prosent krimtatarer.
  • Siden antikken har mange folkeslag kjempet om kontrollen over halvøya.
  • Fra 1438 til 1783 var Krim senter i et krimtatarisk khanat. Russland okkuperte halvøya i 1770-tallet under Katarina den store og anla en rekke nye byer som ble befolket med etniske russere.
  • Etter at Russland gikk til krig mot Det osmanske rike i 1853, invaderte tyrkernes allierte Frankrike og Storbritannia halvøya i 1854 i det som ble kjent som Krimkrigen 1854-1855.
  • Fra 1921 var Krim en autonom krimtatarisk republikk under Russland.
  • I 1944 ble krimtatarene forvist til Sentral-Asia av Josef Stalin, anklaget for å ha samarbeidet med de tyske okkupantene. Først i 1988 fikk krimtatarene lov til å vende tilbake.
  • I 1954 ble Krim overført fra Sovjetunionen til Ukraina på initiativ fra Sovjetunionens daværende leder Nikita Khrusjtsjov, som selv var etnisk ukrainer.
  • I januar 1991 fikk Krim igjen selvstyre, denne gangen som del av Ukraina, som samme år ble en selvstendig stat. Russland har en avtale om bruk av flåtebasen i Sevastopol fram til 2042.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, NTB) (©NTB)Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere