RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen tiltak for bostedsløse utlendinger

Foto: Håkon Mosvold Larsen
Sist oppdatert:
Direktør for sosiale tjenester i Oslo, Endre Sandvik, sier det ikke blir permanente tiltak for bostedsløse utlendinger. Nå vurderer man kriseløsninger i sprengkulda.

Utlendinger, og da spesielt arbeidsløse polakker og tiggere av romfolket, sliter med soveplasser i den norske vinternatten. De aller fleste tiltakene for fattige i Oslo retter seg mot rusavhengige og norske statsborgere. Dermed faller utlendingene utenfor.

– Det er mange østeuropeere i byen som ikke får hjelp. Det er Møtestedet som har fått en ekstra oppgave i forhold til dem. Vi henviser romfolk dit en så lenge, sier leder Kirsten Frigstad ved Kirkens Bymisjons nattåpne tilbud 24sju til Nettavisen.

– Det er flere utenlandske enn norske som nå sover ute. Vi har også sett at det er en del polske gjestearbeidere uten jobb som nå ikke har et sted å bo, sier Knut Haugsvær som har ansvar for Frelsesarmeens rusomsorg i Norge.

– Denne hovedstaden skulle hatt en nattkafé for alle grupper som er bostedsløse. Både norske og utenlandske, sier Frigstad.

Åpner ikke for utlendinger
I fjor åpnet Rusmiddeletaten i Oslo lavterskeltilbudet Prinsen for bostedsløse østeuropeere.

– Østeuropeere er ikke vårt primære ansvarsområde. Vi har tilbud til rusmiddelmisbrukere, men i fjor åpnet vi opp Prinsen, et av tiltakene vi driver for rusmiddelmisbrukere i Oslo. Da hadde vi østeuropeere på akuttplasser, sier avdelingsdirektør Turid Wigen i Rusmiddeletaten i Oslo til Nettavisen.

Hun sier at det var en nødløsning for at østeuropeerne skulle slippe å sove ute i sprengkulda sist vinter, men sier at etaten ikke har noen planer om å åpne dørene for denne gruppen i år.

-Østeuropeere er ikke misbrukere og det kan være uheldig å ha dem sammen med våre brukere, sier hun.

Frykter at det blir flere
I år har kommunen ingen planer om å gi et kommunalt tilbud til utlendingene.

– Vi skal ikke opprette et eget tilbud for utlendinger. Det vil bare virke som en magnet, sier direktør Endre Sandvik ved Legevakten i Oslo. Det er hit utlendingene blir henvist for å få tak over hodet.

– De har ingen rettigheter etter norsk lov, men de har menneskerettigheter. Vår viktigste oppgave er å passe på at ingen forfryser seg. Vi har hittil ikke hatt noen med frostskader eller nedkjøling som følge av å sove ute, konstaterer Sandvik.

Han mener at bostedsløse utlendinger foreløpig ikke har vært et stort problem i vinter. Noen tilbringer nattetimene på Legevakten. Andre oppsøker Frelsesarmeens nattbuss som nå vil være ute hver natt i vinterkulda.

Vurderer nattåpning
Frelsesarmeen har som sagt økt tilbudet med nattbussen. Vanligvis er den ute tre netter i uka. Haugsvær sier at den vil være ute hver natt nå når det er kaldt.

– I tillegg vurderer vi nattåpne alternativ i samråd med kommunen, men foreløpig mener vi at det ikke er nødvendig, sier han.

– Vårt hovedfokus er rusmisbrukere og vi tror at en 10 rusmisbrukere sover ute. Det er den mest sårbare gruppen for rusmisbrukerne har gjerne ikke så sterk helse. For dem kan det være kritisk å sove ute, sier han.

Hver natt kommer mellom 30 og 100 mennesker til nattbussen. De fleste er utlendinger.

– Tenker også dere at et godt permanent tilbud for hjemløse utlendinger bare vil føre til at flere kommer?

– Ja, det er en måte å se det på, men vi må også se at det nå er folk som fryser og vi må være der. Når du ser unge eldre som er forkomne og fryser så gjør det vondt. Det maner oss til handling, sier Haugsvær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere