*Nettavisen* Nyheter.

Ingen ting unormalt med MH17 før styrten

STYRTET: 298 personer ble drept da Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned over Donetsk i Ukraina 17. juli.  Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

Det malaysiske flyet MH17 hadde ikke tekniske problemer før det uventet brakk opp i flere deler over Øst-Ukraina i juli, ifølge en foreløpig rapport fra nederlandske granskere.

09.09.14 14:46

Bilder av vraket viser at flyet ble gjennomboret av «høyenergiobjekter» på flere steder fra utsiden. Dette førte til at flyet brakk i flere deler før det traff bakken, ifølge rapporten.

Se video nederst i saken!

Ifølge etterforskerne forklarer «høyenergiobjektene» hvorfor flyet helt uventet forsvant fra radaren, og hvorfor ferdskriveren helt plutselig sluttet å registrere data.

Etterforskerne har ikke funnet bevis for at styrten skyldtes tekniske feil ved flyet eller feil fra besetningen. Flyet var flydyktig da det tok av fra Amsterdam og besetningen var erfaren og kvalifisert, ifølge rapporten.

Nektet adgang
De nederlandske etterforskerne har ikke hatt full tilgang til vrakstedet som kontrolleres av prorussiske opprørsstyrker. De har vært avhengige av informasjon fra ukrainske vrakspesialister for å lage rapporten.

Den foreløpige rapporten baserer seg på informasjon fra ferdskriveren, satellittbilder og bilder fra vrakstedet, i tillegg til flydata fra ukrainske luftfartsmyndigheter.

Fakta

Fakta om MH17

Malaysian Airlines flyging MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli i nærheten av Donetsk i Øst-Ukraina, som er kontrollert av prorussiske opprørere. Alle de 298 personene om bord mistet livet.

192 av de 298 omkomne i ulykken var nederlandske, mens 28 var australske.

Deler ikke ut skyld
Malaysias statsminister Najib Razak ber om at de nederlandske etterforskerne får full tilgang til vrakstedet.

- Det er av stor betydning at etterforskerne får full og uhindret adgang til ulykkesstedet for å finne alle levningene, fullføre granskningen og finne fram til sannheten, sa Razak i etterkant av at rapporten ble lagt fram.

Det nevnes ikke noe om raketter i rapporten, men de svarte boksene viser en helt normal ferd fram til styrten. Rapporten deler heller ikke ut skyld til noen av partene for flystyrten. En egen kriminaletterforskning blir gjennomført fra Haag.

Ifølge nederlandske myndigheter vil en fullstendig rapport legges fram i midten av 2015.

Benekter nedskyting
Prorussiske separatister anklages for å ha skutt flyet ned, mens Russland har blitt beskyldt for å ha utstyrt opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytingen mulig.

- Jeg kan bare si en ting: Vi har ikke utstyret til å skyte ned et Boeing-fly som det malaysiske, sier Aleksander Zakhartsjenko i den selvutnevnte Folkerepublikken Donetsk til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

En annen opprørsleder hevder Ukraina står bak.

- Det er klart at dette var en provokasjon fra de ukrainske styrkene for å diskreditere Russland og «folkets milits», sier Miroslav Rudenko, en annen opprørsleder til nyhetsbyrået.

Også Russland nekter for å ha levert våpen til opprørerne.

BBC meldte mandag at tre sivile øyenvitner i området sier de har sett et russiskprodusert BUK rakettsystem i nærheten av vrakstedet noen få timer før flystyrten. Opprørerne nekter for at de har disponert slike våpensystemer.

- Vi så rakettsystemet bli tatt av en lastebil. Da motorene ble startet opp fylte eksos hele torget, sier et øyenvitne i byen Snezjnoye. (©NTB)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=YxesuRqI7jS5UtGcsAzJPwm5FHMofKOeMIC_0Kpqft3QOgNstuCyf9_15zrLJs7ky7ph6mNBDGvv-f375O4VC6L2Zb9bLVdFiaFm7e-YGY3XTOlqyqnZDbdo-HEp-VDu2zsZdeINatI&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.