– Krigere fra ulovlige væpnede grupper, inkludert fra Syria og Libya, blir nå sendt til Nagorno-Karabakh for å delta i kampene, het det onsdag i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Russland.

– Vi er dypt bekymret, het det videre.

Torsdag fulgte Frankrikes president Emmanuel Macron opp og slo fast at jihadister fra Syria nå er på plass i den omstridte enklaven, der de kjemper på aserbajdsjansk side i krigen mot Armenia.

– Dette er en veldig alvorlig utvikling som endrer hele situasjonen, sier Macron.

Uprovosert

Ifølge Frankrikes president var det Aserbajdsjan som utløste den siste runden med krigshandlinger mellom de to nabolandene.

– La meg være helt klar: Søndagens angrep, som kom fra Aserbajdsjan, var så vidt vi kan se uprovosert, og det har jeg tatt opp med president Ilham Alijev, sier Macron.

Nagorno-Karabakh, som er under halvparten så stort som Rogaland fylke og har rundt 150.000 innbyggere, har vært kontrollert av armenske separatister siden Sovjetunionens oppløsning på 1990-tallet.

Separatistene, som også kontrollerer store områder rundt enklaven, støttes åpent av Armenia, men verdenssamfunnet anerkjenner regionen som en del av Aserbajdsjan.

Leiesoldater

Armenia anklaget torsdag Tyrkia for å ha sendt leiesoldater til området, noe også den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder.

Ifølge SOHR er det snakk om rundt 300 soldater som er hentet fra Nord-Syria. Det er uklart hvilken nasjonalitet de har eller hvilken syrisk opprørsgruppe de skal tilhøre.

Tyrkia avviser at de støtter Aserbajdsjan med soldater, våpen og militært utstyr, men president Tayyip Recep Erdogan avviste torsdag kravet om våpenhvile.

– En varig våpenhvile i denne regionen avhenger av armensk tilbaketrekning fra hver eneste tomme av aserbajdsjansk territorium, sa han i en TV-tale.

Felles appell

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) forsøker gjennom den såkalte Minsk-gruppen, som består av diplomater fra USA, Russland og Frankrike, å mekle i striden.

Torsdag gikk presidentene i de tre landene ut med en felles appell om umiddelbar våpenhvile.

Erdogan mener imidlertid at Minsk-gruppen har feilet i sitt arbeid med å få i stand en fredsløsning for Nagorno-Karabakh.

– Disse tre landene har neglisjert dette problemet i nesten 30 år, og deres anmodning om våpenhvile nå er ikke akseptabel, sa Erdogan.

Uforminsket styrke

Onsdag fortsatte krigen mellom de to nabolandene med uforminsket styrke, til tross for internasjonalt press og krav om våpenhvile.

Minst 130 mennesker skal være drept og et ukjent antall såret i kampene, som i all hovedsak består i kraftig beskytning med tungt artilleri.

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan hevdet at landets styrker hadde gjennomført «knusende angrep» mot armenske stillinger i løpet av natten, og tilsvarende meldinger kom fra armensk side.

– Propagandatriks

Armenias forsvarsledelse hevdet torsdag å ha skutt ned et helikopter over enklaven, noe som ble avvist av Aserbajdsjan.

Tidligere i uka meldte Armenias statlige nyhetsbyrå Armenpress at et tyrkisk kampfly hadde skutt ned ett armensk kampfly, men dette ble avvist fra tyrkisk side.

– Armenia må trekke seg ut av områdene de okkuperer i stedet for å ty til slike billige propagandatriks, sa Erdogans talsmann Fahrettin Altun.

(©NTB)