RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen varsles ved Breivik-permisjoner

Oslo (NTB): Lederen i Stine Sofies stiftelse ber regjeringen nedsette et utvalg for å vurdere samfunnets utfordringer når Anders Behring Breivik eventuelt skulle få permisjon fra tvungent psykisk helsevern.

Dersom Breivik blir vurdert som ufarlig og psykisk frisk nok om noen år, vil han kunne få permisjoner uten at ofrene for 22. juli-terroren blir varslet om det. Dømmes Breivik til behandling og ikke fengselsstraff, vil heller ikke påtalemyndigheten bli varslet om permisjoner, skriver Dagsavisen.

Det opprører leder Ada Sofie Austegard i Stine Sofies stiftelse.

- Ingen må lure seg selv til å tro at Anders Behring Breivik aldri slipper ut. Etter hvert kommer han til å få utgang og permisjoner. Blir han dømt til tvungent psykisk helsevern, vil ingen av de pårørende eller fornærmede engang bli varslet om at han får bevege seg ute i frihet, sier Auestegard.

Hun mener kriminalomsorgens og helsevesenets regler for permisjoner for drapsdømte til stadighet skaper frykt og frustrasjon blant ofrene, og at ofrene har få rettigheter og for dårlig vern i lovverket.

Austegard gjør det klart at et møte med Breivik i frihet blir smertefullt for pårørende og ofre, og mener lovverket bør endres. Hun var selv medlem av det regjeringsoppnevnte fornærmedeutvalget som leverte sin innstilling i 2006. Nå oppfordrer hun regjeringen til å nedsette et nytt utvalg som kan drøfte utfordringene som oppstår under samfunnets håndtering av Breivik. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere