*Nettavisen* Nyheter.

Ingen vil leie ut til høygravide Milli (26)

- Vi har lett etter et sted å bo i et halvt år, men ingen sier ja, sier Miliyon «Milli » Toddesse fortvilet. Hun blir mor for første gang i løpet av oktober, og hun og ektemannen Getinet ønsker å flytte sammen for å ta seg av barnet. I dag bor de på hvert sitt asylmottak i Bodø. Her på Millis hybel. Foto: Sofie Braseth

Paret finner ingen leilighet, og termindatoen nærmer seg.

03.10.14 23:42

(AN.NO): Milli og Getinet venter sitt førstefødte barn når som helst, men ingen vil leie dem en bolig.

– Vi har problemer med å finne et hjem. Vi har lett i et halvt år, men ingen vil leie ut til oss. Det er veldig vanskelig, sier Getenet Dinkayehu (29) til an.no. Kona Miliyon «Milli» Toddesse (26) stryker seg over den store magen.

Har oppholdstillatelse

15. oktober er termindatoen for etiopernes førstefødte datter Amen. Egentlig burde lykken være komplett.

Men enn så lenge bor Getenet og Milli på hver sitt asylmottak i Bodø. Han har fått oppholdstillatelse i Norge, mens hun fortsatt venter på svar på sin asylsøknad.

– Vi skulle så gjerne bodd sammen, men det er veldig vanskelig å finne en leilighet. Det er fullt på alle familieenhetene til Bodø mottak, sier Getenet.

Høygravide Milli bor på et asylmottak sammen med fem andre kvinner i Vestbyen. Kvinnene deler stue, kjøkken og bad, og Milli har en egen hybel der det allerede er satt opp barneseng og stellebord.

Får ikke svar

Camilla Stokland har engasjert seg sterkt i saken til Milli og Getenet. AN skrev i februar i år om hennes kamp for at Milli skulle få bli i Norge.

Nå kjemper hun på ny for at den etiopiske kvinnen og hennes lille familie skal få et eget sted å bo.

– Milli er som en søster for meg, så jeg er som en slags talsperson for henne. Men 99,9 prosent av dem jeg ringer for å spørre om utleie, svarer ikke. Og den siste 0,1 prosenten sier nei. Jeg tror ikke folk er rasister, men jeg tror fremmedfrykt gjør at de ikke blir valgt.

Fortvilet

Getenet fikk asyl i vår, og har hatt jobb og fast inntekt i fire måneder. Dessuten har Bodø kommune gått med på å betale halvparten av leiebeløpet, opp til 7.000 kroner. Men på tross av lovnader om fast betaling, ikke-røyk, ingen festing og kristne verdier, står de vordende foreldrene fortsatt uten et felles hjem.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Camilla fortvilet.

– Hvorfor engasjerer du deg så sterkt?

– For meg er det en selvfølge at man må bry seg og gjøre noe. Jeg vil hjelpe dem å skaffe ei leilighet der de kan være sammen, sier Camilla.

Milli blir rød på øynene når hun snakker om hvor mye hjelpen fra bodøkvinnen har betydd.

– Camilla er mitt liv. Hun er ikke bare min søster, men min mor også. Hun tar alltid vare på meg.

Felles hjem

Den lille familien håper at noen forstår behovet deres for et felles hjem når babyen kommer.

– Vi vil bare ha et sted å bo med babyen, og vil slå oss ned i Bodø. Jeg liker Bodø. Jeg er desperat, og vet ikke hva jeg kan gjøre mer, sier Getenet oppgitt.

Fulle hus

Bodø mottakssenter har tre familieenheter å tilby asylsøkere. Der har familier med flere barn førsterett.

– Enslige mødre med ett barn bor som regel i boliger med andre kvinner, sier mottaksleder Jan Olav Fjelldal til AN.

Han forteller at det er en utfordring generelt å få boliger i Bodø.

– Kvinner med ett barn har tilbud om å bo på eget dobbeltrom. Der er det både plass til barneseng og egen seng. Ellers deler de kjøkken, bad og stue i fellesskap med andre kvinner.

Større plassbehov

Akkurat nå har mottakssenteret tre familieleiligheter. De er alle sammen fylt opp.

– En mor med flere barn eller større barn blir prioritert i egen leilighet da de har behov for større plass enn en mor med et nyfødt barn. I våre familieleiligheter bor familier med flere barn.

Fjelldal legger til at dersom beboere som får barn ønsker å skifte mottak, er det en sak UDI er behjelpelige med.

- Steintøft boligmarked

– Mange som kunne tenke seg til å leie er tvunget til å kjøpe for å få en plass å bo, sier Ståle Limstrand i Garanti eiendomsmegling Bodø.

Han tror det er problematisk at det ikke er noen større profesjonelle utleiere i Bodø.

– Dermed er man prisgitt det private utleiemarkedet. Og når det er høyt press blir prisene presset opp, og utleier kan velge og vrake, sier Limstrand.

Daniel Wie Sandbakk er bolig- og mangfoldskoordinator i Bodø kommune. Han bekrefter at utleiemarkedet i byen mildt sagt er presset.

– Det er mange om beinet. Det har blitt bygd for få boliger i Bodø over flere år, og det er større etterspørsel enn tilbud.

Lys i tunnelen

Sandbakk trekker fram startlån som et alternativ hvis man ønsker å kjøpe bolig.

Boligkontoret i Bodø kommune har fortsatt rundt 40 millioner kroner igjen av årets pott til startlån fra Husbanken. Her oppfordrer man blant annet barnefamilier og flyktninger til å søke.

Men på tross av et presset leiemarked ser Sandbakk likevel lys i «leie-tunnelen».

– Det ser ut til at det bygges flere boliger i år enn i fjor. Det bygges 255 nye studentboliger. I tillegg jobber kommunen aktivt for å få bygd utleieboliger med sosial profil.

Sandbakk har bakgrunn fra NAV, og bekrefter at personer med utenlandsk bakgrunn kan ha ekstra vanskeligheter med å komme inn i utleiemarkedet.

– En familie på to voksne og et barn vil være en god husstand å leie ut til. Mitt råd til denne familien er å bruke det de har av nettverk, og også søke kommunen om kommunal bolig.

Les flere saker i Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag