*Nettavisen* Nyheter.

Ingenting tyder på at dette virker

Foto: Thinkstock

Likevel har nesten en av fire prøvd fotsoneterapi.

(SIDE2): Hodepine, mageproblemer, vonde muskler og blæreproblemer er plagsomme tilstander, som ikke er uvanlige. For å bli kvitt plagene ser det ut til at vi er villige til å prøve mye. En behandlingsform som skal kunne hjelpe deg med slike og andre plager er fotsoneterapi.

Nesten en av fire har prøvd
Fotsoneterapi går ut på at man kan påvirke kroppens organer ved å trykke mot spesielle punkter under føttene. Behandlingsformen går under alternativ behandlinger, og effekten av slike er ofte svært omstridt.

Likevel ser det ut til at tilliten til akkurat fotsoneterapi er større. I alle fall i vårt naboland Danmark, der nær 24 prosent av den voksne befolkningen sier de har prøvd behandlingen, ifølge forskning.no. Det tilsvarer nesten hver fjerde danske. 5,6 prosent av befolkningen sier de har brukt fotsoneterapi i løpet av det siste året.

Finnes ikke bevis
Opp gjennom årene er det gjort flere forsøk som har vist at fotsoneterapi kan ha en positiv effekt på for eksempel ufrivillig vannlating. Nærmere vitenskapelig gjennomgang har imidlertid avvist disse forsøkene, og ikke funnet bevis for at terapien faktisk virker, skriver forskningsnettstedet.

Overlege og professor Peter Gøtzsche leder et uavhengig forskningssenter ved det danske Rigshospitalet. Han har gjennomgått alle oppsummeringer av publiserte forskningsresultater på fotsoneterapi.

- Konklusjonen er at det ikke er påvist noen forbindelser mellom fotsålen og de indre organene - eller fra hendene og ørene, som også masseres iblant, sier han.

- Det er heller ikke påvist noen effekt av soneterapi på sykdom, sier professoren.

- Opplever effekt
Leila Eriksen, som jobber som soneterapeut, er imidlertid av en annen oppfatning. Hun har tatt initiativ til flere forskningsprosjekter og har skrevet flere rapporter om soneterapiens effekt. Eriksen er enig i at effektene i liten grad er påvist. Likevel ser hun i sin jobb som terapeut at pasientene opplever at behandlingen virker.

- Det er riktig at det står dårlig til på det punktet. Men pasientenes opplevelser viser jo at det ikke nødvendigvis betyr at effekten ikke er der, sier soneterapeuten.

Om dette skyldes det finnes forbindelser til kroppens organer som ennå ikke er påvist, eller om det er snakk om en placeboeffekt, vet man ennå ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.