*Nettavisen* Nyheter.

Inger Mari slo til etter å ha sett prospektet

Altanen var en av grunnene til at Inger-Mari Johansen valgte å kjøpe leiligheten. - Den er ikke i bruk. Den blir nedstøvet av trafikk, og folk går så nært at jeg kunne ha gitt dem en kopp kaffe over gelenderet. Foto: Beate Nygård (Rana Blad)

Nå føler hun seg kraftig lurt.

Inger-Mari Johansen slo til på leiligheten da hun så bildet i prospektet til bodøselskapet. Virkeligheten ble en helt annen, skriver Rana Blad.

Leiligheten i Båsmoparken så tilsynelatende ut til å ligge høyt hevet over bakken, og med gode verandaforhold.

Da bygget sto ferdige, lå det imidlertid langt lavere i terrenget enn det som framgikk av bildene i prospektet. Og rett etter hun flyttet inn, ble det også anlagt et fortau rett utenfor stuevinduet.

- Da ble det fylt opp enda mer. Det er uholdbart å ha det sånn, sier Johansen til Rana Blad.

Bodøselskap

Hun har engasjert advokat i sakens anledning.

Altanen var en av grunnene til at hun valgte å kjøpe leiligheten. Den er ikke i bruk.

- Den blir nedstøvet av trafikk, og folk går så nært at jeg kunne ha gitt dem en kopp kaffe over gelenderet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inger-Mari Johansen fikk et fortau tett inntil altanen, som tilsynelatende er mye lavere enn det animasjonene i prospektet lovet. Foto: Beate Nygård (Rana Blad)


Det er bodøselskapet Arbitrasje AS som står bak de tolv leilighetene i Båsmoparken borettslag.

Et selskap eid av Hans Marius Brekke og Paal-Gunnar Anderson gjennom selskapene Anderson Eiendom AS og Hans Brekke Invest AS.

Bildene til prospektet ble overlevert fra utbygger selv, ifølge Eiendomsmegler Gisle Kallestad hos Privatmegleren i Rana.

Sjokkert

For Inger-Mari Johansen ga 2,7 millioner kroner for leiligheten. Sammen med sønnen gikk hun gjennom den. De mener den ligger halvannen meter lavere enn i terrenget enn det animasjonene i prospektet viser.

De skrev også flere A4-sider med det de mener er feil og mangler.

- Da vi leverte disse til utbygger, bedyret de at alt skulle bli ordnet opp i, sier hun.

Inger-Mari Johansen mener leiligheten i virkeligheten framstår som en kjellerleilighet.

Får ikke opp døra med dørmatte

- For 2,7 millioner kroner forventer jeg at man får det man er lovet, sier Johansen. Hun påpeker at det ikke bare er leilighetens plassering som gjør henne oppgitt.

- Balkonger og svalganger er ikke oppsatt i henhold til tegning og tar inn vann. Videre tar garasjen inn vann, og vinduene er kuldebruer, sier hun og peker mot stuevinduer som er fuktige av kondens, hevder hun, og ramser opp videre.

- Det er heller ikke lagt opp til lufting under bygget. Kledningen går under jorden. De har også lagt asfalt jevnt med døra, så det er umulig å åpne døra dersom det ligger en dørmatte utenfor.

Inger-Mari Johansen vil nå at utbygger tar leiligheten tilbake.

Lang liste med punkter

- Det kjennes ut som jeg bor i en kjellerleilighet. Jeg vantrives og vil bare lukke døra og dra, sier Johansen i dag.

Hun har gjentatte ganger kontaktet Arbitrasje AS og bedt dem rette opp feil både utvendig og innvendig. Listen med mangler omfattet blant annet benkeplater, blandebatterier, skjeve vinduer, manglende isolering og manglende eikelister.

- Ingen har senket dette bygget, sier styreleder i Arbitrasje AS, Tim Ringberg.

Daglig leder i Bodø-firmaet Arbitrasje AS, Hans Marius Brekke, henviser alle kommentarer til advokat og styreleder Tim Ringberg. Sistnevnte bekrefter at man har mottatt klager fra to beboere i Båsmoparken, både rett før overtakelse og i etterkant av at beboerne hadde flyttet inn. Klagene har dreid seg om høydebeliggenhet.

- Begge var representert av advokater, og utbygger hadde løpende kontakt med disse. Senere byttet de advokat, og nå er det fire måneder siden vi hørte fra den nye advokaten, sier Ringberg.

Må redegjøre bedre

- Vi har bedt om en nærmere redegjørelse på hva som er misvisende i salgsmaterialet. Til nå har kjøperne brukt vage ord og uttrykk som går på uheldig plassering i forhold til hva de hadde forventet, og de mener leilighetene ligger lavere i terrenget enn det som ble uttrykt i prospektet. Utbygger tar dette alvorlig og har gått gjennom alt av salgsmateriale, men kjenner seg ikke igjen i framstillingen. Det er viktig at kjøperne redegjør mer og nøyaktig hvor det står skrevet, så vi kan vurdere de anførslene. For øvrig er det kun to av seks beboere i første etasje som har klaget. De andre deler åpenbart ikke denne oppfatningen, sier Ringberg.

- Er bygget senket i forhold til opprinnelige planer?

- Nei. Bygget ligger i henhold til byggetillatelsen. Ingen har senket bygget. Dersom man har fylt opp slik at bygget hadde kommet høyere hadde man kommet inn på nabotomta.

Illustrasjsonsfoto

- Lover bildene i prospektet mer enn hva kjøperen fikk?

- 3D-bildene er illustrasjonsfoto, og det går uttrykkelig fram at det er en illustrasjon. Og det er ikke noe en kjøper kan gjøre bindende. Man må se på plantegningene, og der er det oppgitt kotehøyder for leiligheter og for veien. Jeg er overrasket over at de ikke visste om det.Vil møtes i domstolen. Ringberg mener kjøper burde brakt dette for en domstol for å få belyst saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik så animasjonen i prospektet ut.


- Det er kjøpere som har søksmålsbyrden og inntil de klargjør dette, kommer vi ikke noen vei, fortsetter Ringberg.

Kan ikke kommentere alt

Tim Ringberg er kjent med de øvrige klagene på leiligheten.

- Det er umulig for meg å kommentere alt. Men avstand mellom asfaltdekke og dør skyldes byggekrav og krav om universell utforming. Det kan ikke byggherren gjøre noe med, sier Ringberg.

Han sier videre at de oppdaget at det var ordnet med lufting i leilighetene, men at det skal være rettet opp.

- Ellers og generelt, så har vi fortløpende rettet opp alle forhold som har vært tatt opp av kjøper. Det er vanlig i slike bygge prosjekt, sier Tim Ringberg.

Les flere saker i Rana Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag