Gå til sidens hovedinnhold

Ingunn på Rodeløkka er tent på enøktiltak

Mye kan gjøres for å sikre boligen mot unødvendig varmetap. Kommunen kan være en god partner på vei mot målet.

RODELØKKA: Rodeløkka er et trivelig og ettertraktet sted å bo. I fjor sommer sikret Ingunn Parker Bekkhus og mannen seg bolig her, mens Ole (tre mnd) lå i mors mage. Lite ante de den gang at to-romsen var trekkfull og kald.

– Nå som det har vært veldig kaldt merker vi at leiligheten er dårlig isolert. Dørene er veldig tynne og kanskje må vi bytte dem. Det trekker også veldig kaldt fra utgangsdøren. Jeg har lyst å finne ut mer om enøk- tiltak, forteller hun.

Etter at hun vant Enøk-etatens slagordkonkurranse, kom «redningen» i form av gratis befaring med enøk-spesialist. Timere og tetningslister kommer også godt med.

Får gode råd

Østkantavisa tropper opp samtidig med Jenny Kosberg Skagestad fra Enøketaten og enøkrådgiver Trond Pedersen fra Reinertsen AS. Han bekrefter mye av det Ingunn alt har mistenkt.

– Utgangsdøra og bakdøra er ikke gode, de bør nok skiftes. Her er det stor varmelekkasje, konkluderer Pedersen.

Et vindu på barnerommet har også voldt bekymring.

– Vinduet er dobbelt og helt ok. Men du bør nok sjekke isolasjonen rundt ved å åpne opp listene. Dersom det er utett, kan du stappe inn litt glassvatt eller lignende, råder Pedersen.

Nei til peis

Enøketaten gir støtte til en rekke tiltak (se listen), finansiert av klima- og energifondet til kommunen. Å skifte ut peis eller gammel ovn til rentbrennende vedovn er et hyppig brukt enøktiltak, og det er penger å hente.

– Vi støtter med 3.000 kroner innenfor Ring 3, opplyser Kosberg Skagestad.

Diskusjon rundt ildsted er noe som også tenner Pedersen.

– Peis er mest for kosens skyld, og åpne løsninger har 90 prosent energitap. Man fyrer for kråka. Jeg anbefaler en rentbrennende vedovn eller pelletsovn. Disse har energiutnyttelse på 80-90 prosent. Så det ville være vært en god investering her, sier han.

– Jeg synes det er drastisk å rive peisen, men vi får diskutere det. Kanskje peisinnsats kan være noe, undrer Parker Bekkhus.

– Peisinnsats er også noe vi gir støtte til, bekrefter Kosberg Skagestad.

– Siden 1998 har 5.700 boliger fått støtte til å skifte ut vedovnen, føyer hun til.

Enkle råd

Det fins også enkle og billige enøkråd, opplyser Pedersen.

– Et par gode tøfler er bra å ha. Du sparer penger på å redusere innetemperaturen. Luft tre minutt i slengen istedet for å ha vinduet på gløtt hele tiden, er noen av rådene han gir.

Lett å måle

Man trenger heller ikke avanserte måleapparater for å sjekke varmetap. En enkel måte å sjekke ut hvor tette vinduene er, lyder som følger.

– Tenn en lighter. Ser du to flammer, har du et tolags vindu. Det er helt greit, men du får også vinduer med flere lag, sier Pedersen.


Og for å sjekke trekken fra vinduene, har Ingunn Parker Bekkhus latt to like høye lys stå foran hvert vindu. Forskjellen er merkbar. Ved kaldtrekk blafrer og renner lyset mer.

– Det er ikke så dumt å ha noen lys stående der det trekker. Varmen er med på å stoppe den kalde lufta som kommer fra vinduet, sier Pedersen.

– Hva synes du om rådene du har fått?

– Veldig bra. Jeg har fått bekreftet mange av mine mistanker. Særlig dette med skifte av dører var godt å få bekreftet av en ekspert, avrunder Parker Bekkhus.

Lurer du på mer kan du ringe Enøktelefonen til Oslo kommune på 22921400.
Husk også at du må ha mottatt tilsagnsbrev fra etaten før du går igang med utbedring. Saksbehandlingstid er maks 14 virkedager fra innsendt søknad.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet