Gå til sidens hovedinnhold

Ingvil Smines Tybring-Gjedde: - Jeg var frustrert, fortvilet og sint

Mottok trusselbrev med brennemerke:

Ingvil Smines Tybring-Gjedde fryktet så mye for sin egen sikkerhet at hun sluttet å bruke bilen.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Det mektige Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde er begge ofre i saken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mot Laila Anita Bertheussen, samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

Ifølge PST skal Bertheussen ha send trusselbrev til ekteparet, som også inneholdt urin. Tybring-Gjedde-ekteparet opplevde trusselbrevet som skremmende.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alt hun er anklaget for.

- Periodevis sterkt preget av trusler

- Ja, jeg ble redd. Min reaksjon handler om tidligere erfaringer og reaksjoner på teateroppsetningen «Ways of seeing», sa Smines Tybring-Gjedde.

«Ways of seeing» hadde som tema å kartlegge det de mente var nettverk som ville gjøre Norge til et mer rasistisk land, går det frem på hjemmesidene til teateret Black Box. De filmet fasaden til boligene til blant andre ekteparet Tybring-Gjedde og Wara.

- Trusler og truende situasjoner har til tider preget våre liv sterk, sa Smines Tybring-Gjedde, da hun fortalte om trusselbrevet de mottok 5. februar 2019.

- Å leve med trusler og stadige beskyldninger er ikke enkelt.

Bertheussen er tiltalt for en rekke forhold, deriblant flere trusselbrev til Wara og altså ekteparet Tybring-Gjedde, som i straffeloven går på angrep mot demokratiet.

I tillegg er hun anklaget for hærverk og ildspåsettelse (se egen faktaboks med tidslinjen for de ulike hendelsene).

Les også: PST undersøkte disse Facebook-søkene på Bertheussens iPad

Les også: Laila Anita Bertheussen: - Det var et sjokk

Christian Tybring-Gjedde fortalte om ubehag da han inntok vitneboksen.

- Brevet var åpenbart ment for å skremme oss. Jeg tenkte det kanskje var noen som var uenig i politikken vi førte og truet demokratiet.

- Man blir alltid utrygg når man mottar trusler og sier at de skal ta deg. Men selv om den var spesifikk, var brevet klippet og rart, sa stortingsrepresentant Tybring-Gjedde.

Han mente også at trusselbrevet hadde et "Donald Duck-preg" (se bilde av brevet under).

- Påvirket det deg som stortingsrepresentant? spurte statsadvokat Frederik Ranke.

- Nei.

Men Tybring-Gjedde sa også i retten at han måtte ta hensyn til sin egen sikkerhet etter å ha mottatt trusselbrevet.

- Vi ble bedt av PST om ikke å parkere for nært inngangsdøren for eksempel. Men jeg er naiv og vi bor i et demokrati, men jeg håpet at ingen var så gal at de ville ta livet av meg, sa han fra vitneboksen.

- Det er en absurd situasjon. Jeg ønsket ikke å anmelde forholdet og vil helst ikke være her. Jeg skulle heller brukt tiden på oppgaver som stortingsrepresentant.

Mistenkte Bertheussen

Han sa også at han ikke gikk ut på byen den aktuelle kvelden de mottok trusselbrevet.

- Jeg gikk på jobb og gjorde som jeg skulle og prøvde å leve livet på normal måte og å gjøre jobben som stortingsrepresentant. Men det var selvsagt at vi holdt oss inne.

22. januar 2019 ble Smines Tybring-Gjedde utnevnt til beredskapsminister. 5. februar mottok hun altså trusselbrevet.

- Det var krevende. Jeg var ny statsråd og måtte ivareta sikkerheten. Jeg hadde gode sikkerhetstiltak, men samme kveld som vi mottok trusselbrevet skulle jeg holde et innlegg på et Frp-møte på kvelden. Dette meldte jeg forfall til. Og jeg ble enig med Christian (Tybring-Gjedde, red. anm.) om at vi skulle holde oss hjemme.

Smines Tybring-Gjedde understreket også at brennmerket på brevet skapte bekymring.

- Brennmerket bekymret oss. Blant annet fordi det hadde vært tilfeller med branner hos Wara.

Lenge tenkte Smines Tybring-Gjedde at hun hadde et skjebnefellesskap med Bertheussen ved at de begge ble utsatt for trusler. Etter hvert fattet hun gradvis mer og mer mistanke mot nettopp bertheussen.

Hun trodde hendelsene hadde forbindelse til teaterstykket «Ways of seeing», men fikk etter hvert en følelse av at noe ikke stemte. Hun oppfattet at hennes egne reaksjoner med frykt og utrygghet var helt annerledes enn hvordan hun opplevde Laila Anita Bertheussens reaksjoner.

– Jeg opplevde kanskje at hun ikke virket like hjelpeløs som meg, sa den tidligere statsråden i retten.

- Jeg syntes det var rart at hun ikke var redd for noen ting når hun fikk trusselbrev i posten, fikk «rasist» tagget på veggen og hakekors på bilen og at bilen ble antent. Jeg hadde ikke takket nei til sikkerhetstiltak hvis det var vårt hjem som ble utsatt for disse hendelsene. Og det skjedde jo hos henne. Jeg syntes dette var rart, sa Smines Tybring-Gjedde.

Hun varslet etter hvert departementsråden i Justisdepartementet, hvor hun selv var tilhørende.

- Intensiteten i meldingene og aktivitetene mot Wara/Bertheussens hjem økte. Vi fikk det ikke til å stemme. Det var en generell redsel for at det (mistanken mot Bertheussen, red. anm.) Jeg sa til departementsråden at det var vanskelig å ta dette opp.

- Det hele er belastende. Det er surrealistisk at Laila (Bertheussen) er tiltalt.

- Følte meg dum

Smines Tybring-Gjedde fortalte også om at hun måtte gjøre store endringer i livet sitt etter at hun og ektemannen mottok trusselbrevet.

- Jeg gjorde endringer i mine bevegelser. Jeg gikk ut ulike utganger og gikk aldri samme vei fra hjemmet som da jeg kom tilbake. Jeg ble anbefalt å parkere bilen i stortingsgarasjen. Det var kronglete tross sikkerhetsopplegget. Det er nettopp fordelen med Norge, at vi kan bevege oss fritt.

Hun fortalte også om tiltak hun gjorde før hun skulle i bilen som stod parkert på gaten.

- Jeg måtte begynne å sjekke bilen. Jeg la meg på alle fire før jeg sjekket den, sluttet å gå ut alene og sluttet etter hvert å bruke bilen. Men det påvirket ikke hva jeg gjorde som statsråd og hvordan jeg ytret meg som statsråd. Men som privatperson var jeg bekymret for min mann. Han hadde ikke samme oppfølging som meg. Bevegelsesfriheten ble klart begrenset.

- Jeg følte meg dum da jeg lå på alle fire og sjekket bilen. Jeg var også samfunnssikkerhetsminister. Noen kjente meg også igjen da jeg lå der på alle fire på fortauet. Derfor sluttet jeg å bruke bilen.

Smines Tybring-Gjedde fortalte også at hun aldri møtte noen alene og at hun og ektemannen aldri satt med ryggen til døren når de var på restaurant.

- Dersom det var tiltalte som sendte brevet, føler du deg dolket i ryggen? spurte politiadvokat i PST Thomas Blom.

- Ja.

- Det tenker jeg goes without saying.

Smines Tybring-Gjedde satte også konkrete ord på hvordan hun opplevde å få trusselbrev til sin private adresse.

- Vi har stått i mange mediestormer, Christian (Tybring-Gjedde, red. anm.) og jeg. Men vi har aldri fått trusselbrev i postkassen i vårt private hjem. Det var ubehagelig. Jeg var frustrert, fortvilet og sint over å ha blitt frarøvet tryggheten. Hvordan i alle dager kjente noen til hvor vi bodde? sa Smines Tybring-Gjedde.

Bertheussen presset om bevis

I retten tirsdag kom det frem at Bertheussen hadde gjort flere søk på adressen til ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen forklarte at årsaken var at en venninnen til hennes ene datter bodde der og at de hadde diskutert noe ved henne.

Det var 5. februar 2019 at ekteparet Tybring-Gjedde mottok trusselbrevet. I sin forklaring påpekte hun at de var kjent med de ulike hendelsene hos Wara.

- Vi lurte på hva vi kunne forvente oss. Jeg rådførte meg med Wara, som da var justisminister, han anbefalte meg å ta kontakt med PST. De kom raskt og vi ble rådet til å anmelde.

Tirsdag ble Bertheussen konfrontert med at Kripos mente det var brukt tilsvarende ark og konvolutter i trusselbrevene til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde som ble beslaglagt hjemme hos henne etter en ransaking da hun ble pågrepet 14. mars i fjor.

På spørsmål fra statsadvokat Marit Formo svarte Bertheussen avvisende om knytingen mellom beslagene og trusselbrevene.

- Vi har vanlig papir på samme måte som folk flest kjøper.

- Det er helt vanlige konvolutter.

Les også: Bertheussen om hærverket på boligen og bilen: - Det var et sjokk

Frimerkene som var på konvolutten til ekteparet Tybring-Gjedde hadde bilder av fyrtårn. Samme type frimerker ble funnet i et frimerkehefte hjemme hos Bertheussen. I heftet manglet det fire frimerker, det samme antallet som er funnet i to ulike trusselbrev.

Kripos har konkludert med at det «etter all sannsynlighet» er samme frimerker på konvolutten til Tybring-Gjedde som er i heftet til Bertheussen.

- Jeg kan ikke forklare hvorfor det er slik.

- Kan det være de stammer fra samme frimerkehefte? spurte Formo.

- Nei, var Bertheussens korte og kontakte svar.

Les også: PST ville ha skjult kamera - hevder Laila Anita Bertheussen sa nei

I retten er det kommet frem flere oppsiktsvekkende opplysninger. Blant annet at Bertheussen opprettet en falsk Facebook-profil for å kunne slenge med leppen mot tidligere Frp-profil og statsråd Per Sandberg.

PST: Ville ramme teaterfolk

Politiet mener at motivet for å begå de straffbare handlingene er at teateroppsetningen «Ways of seeing» på Black Box-teateret filmet fasaden av hjemmet deres og brukte det i stykket.

I sitt innledende foredrag sa aktor, statsadvokat Marit Formo, at Bertheussens hensikt var å få handlingene til å se ut som om at det var personer bak «Ways of seeing», eller noen som sympatiserte med teaterstykket, som stod bak.

Bertheussen har også tidligere skrevet en kritisk kronikk om «Ways of seeing» i VG.

Les også: Frp-topper reagerte sterkt på trusselbrev fra Bertheussen

I perioden fra 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble Wara utsatt for flere ubehagelige episoder som tagging av ordet «rasist» på husveggen og på bilen, tagging av hakekors på bilen, brann i bilen og søppelspannet, i tillegg mottok han trusselbrev.

Wara har selv uttalt at han mente angrepene var ille og å anse som en trussel mot demokratiet.

Nettavisen har tidligere omtalt noen av bevisene Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha mot Bertheussen. Det er blant annet:

  • En rød tusj som er funnet i boligen.
  • Data fra helseapp som forteller om bevegelsesmønsteret hennes.
  • Fornærmede Tor Mikkel Waras egen forklaring.
  • Skriftanalyser hvor eksperter slår fast at Bertheussens håndskrift er tilnærmet lik håndskriften i minst ett av trusselbrevene.

Kommentarer til denne saken