Gå til sidens hovedinnhold

Inn i skogen på gamlemåten

Klasse 3A ved Huseby skole storkoste seg da de ble med skogoppsynslederne Frank Thomassen og hestekjører Tor Arild Albrigtsen inn i de dypeste skoger ved Bogstad gård.

Bogstad: Rundt et bål sitter et tyvetalls barn og to lærere og lytter interessert til Frank Thomassens fortellinger. Han er glad for å kunne undervise i skogdrift før og nå, til tross for kulden og mangel på vår.
- Før i tiden hadde de ikke tid til å kjenne etter om de var varme eller kalde. De kledte seg som oftest i ull og vadmel, tøy som de også sov med om natten, sier Thomassen.
Noen av barna stønner lett. Tenk å ligge i de samme klærne om natten som man går med om dagen.
- Skogsarbeiderne tenkte ikke på om de svettet og om det luktet vondt av klærne. Det var ikke vesentlig, snarere tempoet arbeidet gikk i, smiler Thomassen.

Munk


Vinden skjærer seg plass mellom tretoppene og barna trekker seg næmere de knitrende flammene.
- Jeg vet ikke helt hva vi skal lære ennå, men jeg tror det er noe med skogen og de som arbeider der. Akkurat nå lurer jeg mest på hvordan man får en traktor inn mellom alle disse trærne, sier Martinius mens kameraten Georg nikker samtykkende.
På bakken ved bålet står en mystisk blanding av ingredienser som flere av barna lurer på.
- Dere har nok neppe sett dette før. Det kaldes munk og er en kraftig matrett som skal koke i sitt eget fett. Når man jobbet lange dager dypt inne i skogene var det viktig at måltidene var store og fettrike, forteller Thomassen.
Prosjektet er undertegnet Friluftsetaten og skal omhandle temaer som trær og dyreliv, lokalhistorie, folketro, vassdrag og naturens kretsløp. Og istede for at lærdommen kommer i klasserommet får elevene oppleve ting på nært hold.
- Dette er en interessant og vesentlig tur som fungerer tverrfaglig for elevene. I tillegg er jo dette et område som elevene kjenner fra før med tanke på Bogstad gård og Bogstadvannet, sier kontaktlærer Hildegunn Kvernøy.

Naturvennlig


Mellom trestammene ser flere av elevene en stor hest som er på vei ned mot bålplassen. Storm (8) og Jonas (9) dytter lett på hverandre mens hesten Trym nærmer seg raskt.
- Dere trenger ikke bekymre dere, hesten skal dere få lov til å hilse på etter hvert, sier Thomassen mens han deler gruppen i to.
Nå er det hest og frakting av tømmer som gjelder for den ene gruppen mens for den andre dreier det seg om merkingen av trær og selve hugsten.
Og barna står helt stille mens Thomassen forklarer hva uttrykket "blinking" betyr.
- Når de skulle felle trær gjalt det først å blinke treet altså skjære litt i barken slik at man kunne se hvilke trær som skulle tas. Var det høy snø måtte man først fjerne den rundt sidene av treet slik av også den nederte delen var med, det betydde mer penger, forteller Thomassen.
Trym vrinsker mens hestkjører Tor Arild Albrigtsen forklarer barna verdien av hest når man frakter tømmer. Ikke bare er det lettere å komme seg inn i ulent terreng, det er også bra for miljøet.
- Jeg synes den er ganske stor, og veldig fin da.Jeg er sikker på at den er sterk også, smiler Synnøve (8) og klapper den lett over manen.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten