*Nettavisen* Nyheter.

Inn og ut av Forfatterforeningen

Unni Lindell og Anne B. Ragde meldte seg ut, mens Jostein Gaarder meldte seg inn. Debatten rundt stipendordninger og avtaler blir stadig mer strammet til.

Unni Lindell valgte mandag å melde seg ut av Norsk forfatterforening etter at hun hadde tegnet en avtale med et forlag som gikk utover den standariserte normalavtalen.

- Føre var
Siden Edvard Hoem til stor jubel hadde uttalt på årsmøtet at den første som brøt normalavtalen, ville bli ekskludert, konkluderte Lindell med at det var greit å være føre var.

I et innlegg i Aftenposten onsdag skriver Forfatterforeningens leder, Anne Oterholm, at det aldri var planer om å ekskludere Lindell. Samtidig har Lindells åpne utmelding satt i gang en heftig diskusjon om solidaritet, stipendordninger og normaltavtaler forfatterne imellom.

Jostein Gaarder valgte mandag å melde seg inn fordi han mener solidaritet i dagens boksituasjon er viktig. Også medlemmer og bestselgere som Linn Ullmann og Jan Kjærstad forsvarer normalavtalene som er standard mellom forfatter og forlag i Norge.

Anne B. Ragde har imidlertid meldt seg ut fordi hun er imot at stipendordningen gis til etablerte forfattere som klarer seg fint selv.

- En forsikring
Jan Kjærstad forsvarer også at han, sammen med bestselgerforfattere som Niels Fredrik Dahl og Hanne Ørstavik, har mottatt stipend fra Forfatterforeningen flere ganger.

- Det er en slag sikring som gjør at man våger å være tro mot en eksperimentell ide, sier Kjærstad til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag