Gå til sidens hovedinnhold

"Inn på tunet"- ut i arbeid

20 personer med psykiske lidelser som er under attføring skal jobbe på Bogstad gård.

Bogstad: - Det er slik at man må så før man høster. Og det er det som blir gjort her. Vi sår korn som vi håper vil gro høyt, fortalte daglig leder i Unikum-Indico, Gunn Berthelsen, under den offisielle åpningen av arbeidstreningsprosjektet "Inn på tunet" på Bogstad gård. Prosjektet retter seg mot personer med psykiske lidelser som er under attføring.
- Jeg er veldig fornøyd med å få være med på denne åpningen, men må innrømme at jeg er utålmodig i forhold til å få til prosjekter som dette flere steder i landet, sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen da han gjestet Bogstadskolen onsdag.

Får flere i arbeid

Indico er en attføringsbedrift som eies av Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Oslo. "Inn på tunet" arrangeres i regi av bymisjonen i samarbeid med Friluftsetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Prosjektet finansieres av Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV).
Fremover skal 20 personer til enhver tid arbeide på Bogstad besøksgård med arbeid som stell og foring av dyr, vedlikehold av bygninger, skogsområder og gangstier, søppelrydding og dyrking av planter og urter.
- Det å gjøre noe for enkeltmennesker som har problemer, er noe av det viktigste vi gjør her i samfunnet. I tillegg får vi tilbakemelding fra Friluftsetaten om at man på denne måten får unna arbeid som ellers ikke ville blitt gjort, kunne Riis-Johansen fortelle.
Ifølge Anne Marie Johansen fra Kirkens Bymisjon er dette måten å jobbe. Hun påpekte viktigheten av tilrettelegging i arbeidslivet for personer med psykiske lidelser:
- Kravene til dagens arbeidsliv fører til at mange skvises ut. Alt skal være effektivt både i det private og i det offentlige. Folk flest ønsker å bruke av seg selv. Det å føle at man er til nytte er veldig viktig. Greier man å skape gode arbeidsplasser, reduserer man samtidig behovet for hjelpetiltak som vi vet er dyrt.

-Må få til mer

- Det bynære landbruket er under et betydelig press. Prosjekter som dette bidrar til at flere folk får innblikk i hva landbruk faktisk er. Et mål må være å skape et landbruk som er robust i et 20 til 40 års perspektiv. Vi har fått til noe bra her, men vi må få til mer. Dette er et eksempel på at den lokale forankringen er viktig, men det sentrale nivået må også ville gjøre noe, sa Riis-Johansen.
Det finnes i dag rundt 40 lignende tilbud i Oslo og Akershus.
- Dette er et eksempel på at samarbeid mellom etat og kommune lykkes. Alle har vært opptatt av å få til resultater. "Inn på tunet"-tiltak er viktige satsningsområder for oss, tilføyde fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans Røsjorde.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen