*Nettavisen* Nyheter.

Innbrudd! Politi!

Dette bildet førte til at Freddy dos Santos endevendte Arild Rønsens leilighet. Les historien her.

En epoke er over. Søndag kl. 18.00 tar vi farvel med Freddy dos Santos på Ullevaal.
Kjøp billetter til kampen mot Stabæk her

Denne Enga Inside-bloggposten ble publisert i 2005:

Innbrudd! Politi!

Okej, det gikk i dass både i den norsk cupen og i Europa. Men nå må det være slutt på sytinga. Vi ligger ett mål bak tétlaget i Tippeligaen, og det viktigste målet for sesongen er så avgjort innen rekkevidde: Seriegullet - som gir oss ny sjanse i Champions League neste år. Med håp om at ei god historie fra virkeligheten kan heve hodene og igjen få smilet på plass, kommer her - ja, ei historie fra virkeligheten. Fra Engas aller innerste.

Utgangspunktet ligger såpass langt tilbake i tid som til da dette bildet ble tatt:

Klikk på bildet for å forstørre.

Da viste kalenderen god tid før St. Hans, og John Carew var gjest på treninga. Det er han som har slått den helt historisk vidunderlige tunnellen på Freddy dos Santos. Hvis den ultimate luke i fotball noen gang skal kåres, så er dette bildet. Så enkelt er det med den saken - for kom ikke her og si at Carew ikke har full kontroll over kula!

Problemet ligger i at jeg tillot meg å legge det ut på nettet, til fotoobjektets grenseløse irritasjon. Freddy dos Santos er som kjent ingen utprega dum mann. Tvert imot; hans hukommelse er av typen utprega god - og denne episoden har han defintivt aldri kunnet glemme. Uten at jeg har tatt det alt for alvorlig, har det sant å si ligget en hevn i lufta. Det aner meg til og med at en viss herremann med opphav på Veme, nå bosatt i St. Petersburg, har deltatt i planlegginga av stuntet.

Nå kom det. Og det var ikke akkurat amatøristisk utført.

Som skurker flest, liker dos Santos å operere sammen med flere, i hvert fall i tospann. Steffen Iversen, kanskje...? Bombe. Han er selvfølgelig vond å be i slike sammenhenger.

Altså: Når vi går på treningsfeltet hver morgen, ligger alltid nøkkelen til leligheten min igjen i garderoben. Slik har det vært i snart tre år, og dette veit d'herrer Santos & Iversen selvfølgelig veldig godt. Når de så begge to er skadd, og altså ikke kan være med ut på feltet...? Ja, da står jo døra bokstavelig talt på vidt gap for Gjest Baardsens etterfølgere.

Synet som møter meg etter trening er ikke spesielt hyggelig. Jeg låser meg inn, og kikker inn på soverommet mitt, som ligger nærmest utgangsdøra. Det ser... ikke helt normalt ut. Først og fremst preges det visuelle inntrykk av at senga mi, pent oppredd for en gangs skyld, er overstrødd med CD'er.

"Arild," tenker jeg. "Drakk du i går? Hadde du nachspiel?"

En rask hjerneransakelse avgjorde at svaret på begge spørsmål var et krystallklart "nei". Altså måtte noen ha vært inne i min leilighet, ubedt.

Keeperen til Enga Old Boys, som er på sykkeltur en fredag formiddag, står utafor og venter på at jeg skal kaste ned noen saker fra balkongen. Men nå får han virkelig relativt streng beskjed om å innfinne seg i annen etasje, og det prompte.

Vi tar et raskt blikk på elendigheta, og to stykk middelaldrende herrer blir stående å klø seg i huet. "Hva faen er detta?"

En splitter pine nye Nokia 7710 ligger på stuebordet, urørt. Kredittkortet ligger på kaminen - vel; verdien kan diskuteres - men det er nå uansett det første du ser når du går inn i stua. Altså: Hva har skjedd? Hvem? Hvorfor? Det er aldri greit med innbrudd, men om noen stjæler noe fra deg er i det minste motivet for brekket lett synlig.

- Det ser ut som om noen har lyst til å gi deg et signal om at de har deg under oppsikt - "vi veit hvor du bor", liksom.

Sier Old Boys-keeperen. Jeg nikker, og vi blir enige om at det faktisk er helt nødvendig å ringe politiet. Og politiet kommer imponerende fort. Lenge før det har begynt å mørkne, entrer to herrer i blå uniform leiligheten i Vallefaret.

Etter en halv times rekognosering blir de to også stående å klø seg i huet. Politiets teori er at innbruddstyven eller -tyvene har kommet seg inn ved hjelp av et stikkvåpen, for her fins ingen spor etter brekkjern.

- Jeg har vært borti mange rare innbrudd, sier den ene. - Men dette havner i hvert fall på pallen!

Etter mange års virke som musikjournalist, er det et faktum at undertegnede har en god del CD'er i heimen. Det er denne skatten innbruddstyvene har gått løs på. Badekaret er fylt av plater, skittentøydunken likeså, gulvet i mitt lille arbeidsrom er dekt av plater, over hele kjøkkenbenken ligger CD-cover, blomsterkassa på balkongen er omkransa av plastikkdingser som inneholder musikk.

Dette registrerer Politiet & Rønsen som faktum, idet vi står og kikker utover et stuegulv som er overstrødd med CD'er. Synet er mye verre enn av det aller heftigste nachspielet som noen gang har funnet sted i Vallefaret. Det ser grisete ut, men det ikke nok med det: Når jeg begynner oppryddinga, oppdager jeg at innhold og cover har bytta plass: Blur-skiva ligger i Oasis-coveret, mens omslaget på System Of A Down-skiva ligger pent sammenbretta rundt "Sticky Fingers" med Rolling Stones...

Enkelt og greit: A hell of a mess! Resultatet er antageligvis at jeg - når guttene ligger og drar seg i svømmebassenget på La Manga neste vår - må sitte i heimen og sortere plater! For den tilfredsstillelsen skal de i hvert fall ikke få - at jeg ikke lenger finner fram til mitt kjære de Lillos, DumDum Boys og U2!

Og det kan hende, gutter - at hevnen kan være like søt på den andre sida. Freddy er liksom så sin sak; og nå åpna det seg jo en unik og etterlengta mulighet til å legge ut Carew-tunnellen til ytterligere offentlig beskuelse. Men - Steffen Iversen? Hva hadde "Spæller'n" og hans klåfingre å gjøre, i min platesamling?!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.