- 100 lengeværende barn er kastet ut det siste året

TVANGSRETURNERT: NOAS anslår at politiet har tvangsreturnert nærmere 100 barn i gruppen lengeværende det siste året.

TVANGSRETURNERT: NOAS anslår at politiet har tvangsreturnert nærmere 100 barn i gruppen lengeværende det siste året. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Nå må regjeringen vise et minimum av anstendighet og stille disse sakene i bero, sier NOAS.

03.12.14 11:17

OSLO (Nettavisen og NTB): Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier de forventer at Politiets utlendingsenhet (PU) inntil videre holder seg unna de lengeværende asylbarna. Organisasjonen anslår at politiet så langt i år har tvangsreturnert nærmere 100 barn med mer enn tre års botid i Norge. Dette er barn som kanskje kunne ha blitt omfattet av den nye forskriften regjeringen har varslet.

SISTE: Innen 14 dager må forhandlingene om en ny forskrift om lengeværende asylbarn være avsluttet, fastslo KrFs Hans Olav Syversen i Stortingets spørretime onsdag.

Les også: Anundsen beklager at asylbarn-avtale ikke ble fulgt

- Nok av andre saker

- Vi forventer at Politiets utlendingsenhet forholder seg til de meget klare signalene som nå er kommet fra justisministeren. De bør la de lengeværende barna være i fred nå og prioritere andre grupper. Det er likevel mer enn nok av andre saker å ta av når det gjelder tvangsreturer, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS til Nettavisen.

Jon Ole Martinsen, NOAS. Foto: (NOAS)

Nærmere 100 barn

Han sier at NOAS anslår at politiet har tvangsreturnert nærmere 100 barn i gruppen lengeværende det siste året.

- Hvem som ville ha blitt omfattet av den nye forskriften er umulig å si før det foreligger. Disse 100 barna hadde lengre enn tre års botid i Norge da de ble sendt ut, men det finnes også barn i denne gruppen med mer enn 4,5 års botid, som er dagens grense, sier Martinsen.

Krever sakene stilt i bero

NOAS slutter seg til kravet fra KrF-leder Knut Arild Hareide om at regjeringen nå må stille alle saker knyttet til de lengeværende barna i bero inntil videre.

- Dette vil være å vise et minimum av anstendighet, sier Martinsen.

Han minner om at NOAS er blant dem som lenge har krevd at regjeringen freder de lengeværende asylbarna inntil den nye forskriften er på plass.

Beklaget i Stortinget

Tirsdag rykket justisminister Anders Anundsen (Frp) ut med en uforbeholden beklagelse i Stortinget. Beklagelsen kom etter at det ble kjent at asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen ikke var kommunisert fra Politidirektoratet og videre til de underliggende avdelingene i politiet.

SETTER FRIST: KrF har mistet tålmodigheten med regjeringen når det gjelder forskriften om de lengeværende asylbarna. Nå krever de at forhandlingene må være avsluttet innen 14 dager. Bildet er hentet fra en av politiets pågripelser før tvangsretur. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Asyladvokat Arild Humlen reagerer på ordbruken og kaller det «den mest informerte og best opplyste glippen noensinne».

- Det kan ikke være tvil om at mange barn og barnefamilier i den lengeværende kategorien er blitt transportert ut de siste åra. Det har vært omtalt i mediene, og det er sendt mange omgjøringsbegjæringer, sa han til NRK mandag.

Sier reglene snart er klare

KrF-leder Knut Arild Hareide varsler onsdag at reglene snart er klare og sier at ingen asylbarn må sendes ut før dette er på plass.

Overfor NRK sier han det er beklagelig at barn som med en ny avtale ikke skal sendes ut, allerede kan ha blitt det.

- Når politiministeren og justisministeren innrømmer at det har skjedd feil, må vi ikke fortsette denne praksisen. Vi må derimot stoppe utsendelsen til vi har et nytt regelverk på plass, sier KrF-lederen.

Politiets utlendingsenhet viser til Politidirektoratet når Nettavisen spør om hvilke saker de vil prioritere framover. Politidirektoratet rykket tirsdag ut med en beklagelse.

HTML EMBED


- Uaktuelt med stans

Statsminister Erna Solberg (H) sa i Stortingets spørretime onsdag at det er uaktuelt med stans i retur av lengeværende asylbarn inntil videre.

- Justisministeren har vært helt tydelig overfor politiet. Instruksen skal absolutt følges opp, sa statsminister Solberg.

Der slo hun samtidig fast at det var helt riktig av justisminister Anders Anundsen (Frp) å beklage fra Stortingets talerstol tirsdag at instruksen om lengeværende asylbarn ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet til underliggende etater.

- Det var en riktig og betimelig beklagelse, sa Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.