*Nettavisen* Nyheter.

- 12 fikk kreft

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Onsdag falt kreft-dommen over NTNU.

14.02.07 11:21

Onsdag offentliggjøres statistikk over krefthyppighet blant tidligere ansatte og studenter ved Rosenborg-laboratoriene i Trondheim.

Det er funnet 12 tilfeller av blodkreft og lymfekreft blant tidligere studenter og ansatte ved Rosenborg-laboratoriene på 1980-tallet.

Farlig kjemi
Studenter og ansatte som tok kjemikurset K2/K20 har 4,4 ganger høyere risiko for å få blod- og lymfekreft enn medstudentene. Det gjelder 1393 personer, viser rapporten.

Hos de vanlige studentene er det ikke overhyppighet av kreft.

HTML EMBED
Hele rapporten kan du lese her (ekst.)

- Svarene kommer alt for sent, sier advokaten til flere av ofrene, Steinar W. Christensen, til Nyhetskanalen.

Like før jul startet et regjeringsoppnevnt utvalg, med Gerd Ersdal i spissen, arbeidet med å granske «kreftskandalen».

29 tilfeller
14. desember ble 20 nye kreft-tilfeller er registrert etter kreftskandalen på NTNU. De nye krefttilfellene kommer i tillegg til de ni som allerede er kjent, skrev VG.

Fire av dem berører blodkreft, mens åtte tilfeller skyldes hud-, tarm-, prostata- eller brystkreft - noe som skaper usikkerhet arbeidsmiljøet har skylden.

Bakgrunn
Flere av lærerne og studentene som arbeidet i det tidligere Rosenborg-laboratoriet ved skolen på 70- og 80-tallet pådro seg aggressiv lymfekreft og leukemi. Særlig arbeid med stoffet benzen har økt sjansen for å få kreft. Laboratoriet er nå revet.

Rosenborg-anlegget stod ferdig i 1960 og ble flere ganger ombygget og utbedret, før det ble fraflyttet i 2000, ifølge NTNU.

Siden 1999 har staten inngått seks forlik med etterlatte og skadelidende, mens to saker ligger til behandling i departementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.