*Nettavisen* Nyheter.

- 15 svensker stuet sammen i leilighet med kakerlakker

Foto: Svt.se (svt.se)

Er kritisk til hvordan svenske ungdommer behandles i Norge.

08.02.11 10:53

Svensk i Oslo? Kontakt oss på vaktsjef@na24.no

I reportasjen som sendes på svenske SVT senere i uken, vil det svenske programmet «Granskningen» tegne et meget kritisk bilde av Norge.

Reportasjen vil skildre Norge som landet der 90.000 svenske ungdommer er arbeidsinnvandrere, fordi de ikke får jobb i hjemme, og de er nødt til å ta til takke med «drittjobbber» som norske ungdommer ikke vil ha.

«For unge, arbeidsløse svensker har det norske arbeidsmarkedet blitt en drøm for de som vil ha jobb og penger. Den drømmen utnyttes av både utleiere og arbeidsgivere», heter det fra de svenske dokumentarskaperne.

På programmet Skavlan sa den svenske gravende journalisten bak reportasjen, Janne Josefsson, at de svenske arbeidsløse drar til Norge, og til og med skreller bananer.

- Det som forbløffer meg litt er til dels hvordan de bor. Du møter dem jo overalt på kaféer og sånn, men vi har vært inne på fabrikkene også. De skreller jo bananer. Dere har noe slags pålegg i Norge, forklarer Josefsson, som mener at rollene mellom hvem som er storebror i Norden er snudd på hodet de siste årene. Granskingsjournalisten mener at de unge svenske arbeidssøkerne betaler 3.000 kroner for en plass i kollektivene.

Er du svensk, jobber i Oslo og kjenner deg igjen i problematikken? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Kakerlakker fra Sverige
Hos den Svenska Foreningen i Oslo forsøker man å avdramatisere reportasjen som kommer.

Foreningen ble startet for å tiltrekke seg unge svensker i Oslo, og driver en viss kommersiell virksomhet med utleie og jobbformidling.

Foreningen trekkes frem som en av dem som utnytter unge svensker.

- Har dere mange tilfeller av unge svensker som blir utnyttet i Norge?

- Det har vi ikke. Det er jo noen som har opplevd ubehageligheter i forbindelse med konkurser og sånt, sier leder Niklas Johansson i den Svenska Foreningen til NA24.

Han sier videre at det jo er slik at man må ta til takke med «drittjobber» når man kommer til Norge, men at mulighetene for å få bedre jobber med tiden er store.

- De svenskene som kommer har absolutt store muligheter i Norge. Det er ingen tvil om det, sier Johansson til NA24.

Johansson viser også til at et av poengene i reportasjen, nemlig kakerlakker i et av de svenske kollektivene, er faktisk importert fra Sverige.

- Det var noen som hadde med seg noe frukt eller noe fra Sverige, som da fikk med kakerlakkene, sier han til NA24.

Her er video av teaseren til svt:

HTML EMBED

Svensker kan bli norske
Kanskje de svenske kommentarjournalistene får statlig hjelp i mot svensk dumping. Ifølge Aftenposten kan nemlig en regelskjerping tvinge 28.000 svensker til å bli norske.

«I kampen mot falske identiteter strammes nå reglene om registrering i Norge inn. Den nye praksisen med personlig oppmøte på norske skattekontorer for svensker som ønsker skattekort, innebærer at veien blir adskillig kortere før de blir «tvangsnorske». Svensker som arbeider her mer enn 6 måneder, må folkeregistrere seg, mens de tidligere har sluppet unna med midlertidig personnummer, såkalt D-nummer.».

I 1975 vedtok Stortinget at det skulle være bom stopp på arbeidsinnvandringen til Norge. Målet var ikke å stoppe alle former innvandring, men å begrense arbeidsinnvandringen.

I 1992 medførte EØS-avtalen at det ble en vesentlig endring. For den medfører at hver gang EU innlemmer et nytt medlemsland får deres innbyggere tilgang til det felleseuropeiske arbeidsmarkedet.

Er du svensk, jobber i Oslo og kjenner deg igjen i problematikken? Tips oss på vaktsjef@na24.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.