RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunstsilo-konflikten i Kristiansand:

- 150.000 gjester er ambisiøst, ikke umulig


AMBISØST: Kunstsilo-direktør Reidar Fuglestad mener at prosjektet er spektakulært med store muligheter.
AMBISØST: Kunstsilo-direktør Reidar Fuglestad mener at prosjektet er spektakulært med store muligheter. Foto: Sørlandets Kunstmuseum
Sist oppdatert:
Den omstridte kunstsiloen i Kristiansand trenger 150.000 besøkende i året for å betjene gjelden sin. I tillegg trengs nesten 40 mill. i året i offentlig støtte.

Fredag formiddag møtes styret i den allmennyttige stiftelsen Cultiva for å ta stilling til en søknad på 100 millioner kroner fra Sørlandske Kunstmuseeum (SKMU) til Kunstsilo-prosjektet.

Kunstsilo-prosjektet har skapt voldsomt engasjement. Kritikerne mener at 100 milioner til Kunstsilo, er å ta penger som skulle gått til barn og ungdom. De peker også på at Kunstsilo vil bli et pengesluk i mange år fremover, og spør hvem som tar regningen hvis byggingen blir dyrere og besøkstallene lavere.

- Ambisiøst, ikke umulig
Nå slår SKMU-direktør Reidar Fuglestad tilbake:

- Vi mener at 150.000 gjester er ambisiøst, men ikke umulig. Med høye kunstneriske ambisjoner i et spektakulært museum, er det gode muligheter for å lykkes, skriver han i et åpent brev til Cultiva-styret og politikere i Kristiansand.

Det tilsvarer omlag besøkstallene ved Munchmuseet i Oslo. Kritikerne mener at det er høyt, når man tar i betraktning at Oslo er en fem ganger større by, med vesentlig flere turister - og at Edvard Munch er en internasjonalt kjent kunstner.

Les mer: Notat om kunstsilo, kunstgaven, investering, finansering og drift

Stor gave, gigantisk prosjekt
Kunstsilo skal blant annet brukes til å huse en gave på foreløpig 1.050 kunstverk, verdsatt til 83 millioner kroner. Giveren - milliardæren Nicolai Tangen - har planer om å overføre ytterligere verk, slik at Tangen-samlingen vil bestå av 2.000 kunstverk til nesten 200 millioner kroner, ifølge notatet til SKMU-direktør Reidar Fuglestad.

Men også det offentlige må spytte inn. Investeringene er totalt estimert til 660 millioner kroner, eller 530 millioner kroner, eks. merverdiavgift.

I tillegg til direkte tilskudd må det offentlige trolig også garantere for et lån på 265 millioner kroner til stiftelsen Sørlandske Kunstmuseum.

OFFENTLIGE BEVILGNINGER: Både kommunen, fylket og staten må spytte inn.

Akkurat nok til å betale renter
Kritikerne frykter at den økonomiske driften blir et pengesluk.

Foreløpig budsjett baserer seg på 150.000 besøkende i året. Hvis målet blir nådd, er målet at de besøkende legger igjen 22 millioner kroner i året - en 9-dobling fra årets budsjett på 2,4 millioner kroner.

STORE AMBISJONER: For å betjene gjelden, trenger Kunstsilo nesten å nidoble billettinntektene fra 2018 til 2025.

I tillegg ber man stat, fylke og kommune om å doble det årlige tilskuddet fra 19,4 til 38,8 millioner kroner.

Med dagens rentenivå holder det akkurat til å betjene gjelden - forutsatt at man får pengene man ber om fra det offentlige.

«Håndterbar risiko»
SKMU-direktør Reidar Fuglestad vedgår at dette er ambisiøst, men mener at prosjektet har et potensial for å vokse seg enda større.

- Hvis usikkerheten ligger i tallet på antall besøkende/billettsalg, kan vi se at den økonomiske usikkerheten gir begrenset fallhøyde. Får vi 120.000 besøkende i steet for 150.000, gir det på samme forutsetninger som foran, 2,4 millioner kroner i lavere omsetning. Det bør være en håndterbar risiko, skriver direktøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere