*Nettavisen* Nyheter.

- 2000 prostituerte i Oslo

2000 kvinner fra 40 forskjellige land jobber som prostituerte i hovedstaden, viser tall som Nadheim Kvinnesenter i Oslo har hentet inn.

04.10.04 15:37

- Våre forsiktige anslagsvise tall viser at det er cirka 2000 prostituerte kvinner i Oslo og at cirka 2/3 av dem befinner seg på det som kalles «innemarkedet», sier Hans Erik Schei, leder av Nadheim Kvinnesenter i Oslo, til OP-Magasin - et blad utgitt av Oslo politidistrikt.

- Fra 40 nasjoner
- Vår oversikt viser videre at disse kvinnene kommer fra cirka 40 ulike nasjoner; land i Øst-Europa, i Sør-Europa, i Afrika og i Sør-Amerika. Størst representert på innemarkedet er kvinner fra Thailand. Cirka 50 prosent av kvinnene er norske, sier Schei til OP-Magasin.

Schei er tilsatt i Kirkens Bymisjon og har jobbet i 13 år med folk på livets skyggeside i hovedstaden.

I fjor hadde virksomheten rundt kvinnesenteret kontakt med nærmere 500 kvinner i alderen 18 til 60 år.

– Det kan se ut som om det er kvinner fra Albania som dominerer «utemarkedet», og det er for eksempel ikke så lenge siden nigerianske kvinner begynte å trekke på gata, forteller Schei.

Klikk på bildet for å forstørre.

- 3000 på landsbasis
Daglig leder Liv Jessen ved Pro-senteret i Oslo sier at Scheis tall kan stemme, men viser til at de har mer konkrete tall.

- Fra 1. januar i år til den 1. september i år har vi hatt kontakt med 1167 forskjellige kvinner fra 46 land. Pro-senteret dekker ikke absolutt alle prostituerte i hovedstaden. Derfor kan anslaget til Schei stemme, sier Jessen til TV 2 Nettavisen.

I forhold til andre hovedsteder i Europa er Norge langt fra på toppen..

- Prostitusjon i Norge er ikke stort i omfang. I Italia og Tyskland opereres det med titusener. Vi stipulere med totalt cirka 3000 prostituert i Norge. Men da er det snakk om alle fra Lindenes til Nordkapp, sier Jessen til TV 2 Nettavisen.

- Det som er nytt er innslaget av utenlandske kvinner. Våre tall sier at 62 prosent av de 1167, er utlendinger. Østeuropeere utgjør majoriteten, sier Jessen til TV 2 Nettavisen.

Hun sier at nigerianske og ghanesiske prostituerte er de som har økt mest i år.

- I fjor hadde vi to fra Nigeria, i år hadde vi 70 personer fram til 1. september, sier Jessen.

- Mer forebyggende arbeid
12 mennesker er ansatt i Kirken Bymisjons arbeid blant prostituerte i Oslo. De har også knyttet til seg tolker for å få bedre innsikt i det utenlandske prostitusjonsmiljøet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

Hans Erik Schei sier til OP-Magasin at det må satses mer på forebyggende arbeid og at det må legges til rette for trygdeordninger, utdanning og arbeid for de som har havnet på gata.

- De kvinnene som trenger det, bør dessuten få tilbud om behandling, terapi og ettervern. Hvis folk tror at prostitusjon er en lett løsning, ser de ikke hele sammenhengen. Prostitusjon har sine omkostninger. Min erfaring er at de fleste kvinnene som befinner seg i dette miljøet, ønsker å gjøre noe annet med livet sitt, sier Schei til OP-Magasin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.