*Nettavisen* Nyheter.

- 250.000 per passasjer

BODØ/OSLO (TV 2 Nettavisen) Aktor krever 17 års fengsel for øksemannen Ibrahim Bentera (34). Det kreves også 250.000 kroner til kapteinene og fem passasjerer.

03.03.05 13:14

Det kom frem da aktor la ned påstand i Salten tingrett torsdag.

Aktor la også ned påstand om til sammen 1, 750 000 i oppreisning til de to pilotene, pluss fem passasjerer.

Bistandsadvokaten la frem påstand på 250.000 tusen kroner i erstatning til de to flygerne, Stein Magne Lian og Kristian Markus Andresen.

På vegne av passasjerene ble det også lagt ned påstand om 250.000 kroner.

Den algeriske asylsøkeren står tiltalt for drapsforsøk på åtte personer, flykapring og mordbrann paragrafen. To av tiltale punktene har en øvre strafferamme på 21 års fengsel.

- Ekstrem kapring

Fornebo sa at det ikke finnes noen tvil om at Bentera hadde planlagt å styrte flyet og passasjerene i bakken med den hensikt å ta sitt eget og andres liv.

- Dette er en ekstrem kapring der marginene har vært på pilotene og passasjerenes side. ”Hadde landingshjulene vært ute kunne flyet ha truffet bakken”, sa Fornebo.

- Den alvorlige episoden kommer godt innunner alle de tre tiltalepunktene, sa Fornebo i Salten

- Luftfarten er svært sårbar, og en slik hendelse kunne fort ha ført til svekket tillit, sa aktor.

Det er ikke påvist noe ved tiltaltes helse, verken hjerneskade eller hukommelsestap.

- Dette er en helt unik sak i Norge og det finnes derfor ingen tilsvarende rettspraksis her til lands avsluttet Fornebo.

Under siste rettsdag i Salten tingrett torsdag, ba Bentera selv om ordet.

Ba om unnskyldning

For første gang ga han utrykk for anger og ba om unnskyldning.

- Jeg er veldig lei meg for de skadene jeg har påført passasjerer og pilotene. Jeg håper at disse skadene kan leges. Jeg håper at retten tror meg når jeg sier at hendelsen var uten min vilje. Jeg er en fredelig og respektert person. Det som skjedde 29. september var et resultat av en psykisk depresjon og mangel på sosial stabilitet, ikke det å skade meg selv eller andre personer, sa Bentera.

- Skrev avskjedsmelding

Tidligere på torsdagen kom det frem at Bentera skal ha skrevet en avskjedsmelding på mobiltelefonen om bord i Kato Air-flyet.

Meldingen ble skrevet på fransk, men ble trolig ikke sendt.

Det kom også frem at det i den algeriske dommen, der Bentera er dømt til ti års fengsel for drap, heter at han tilhører en væpnet islamistisk gruppe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.