RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Advarte selv om feil i artikler

Sist oppdatert:
Lægeforeningen mener det tegnes et forkjært bilde av den juksavslørte legen og forskeren Jon Sudbø. Nå skaffer de ham advokat.

- Jon Sudbø er en kompetent lege og han advarte selv Radiumhospitalet om feil i flere artikler, sier kreftlegens bistandsperson i Lægeforeningen, Anne-Gry Rønning Moe til TV 2 Nettavisen.

Tøff uke
Fredag for en drøy uke siden sprakk nyheten om at overlege ved Radiumhospitalet Jon Sudbø skal ha fabrikkert pasientopplysninger, og brukt disse til forskning som har fått internasjonal oppmerksomhet. I fjor ble en rapport basert på de oppdiktede opplysningene publisert i prestisjetunge «The Lancet».

Siden har det kommet en rekke nye avsløringer av uregelmessigheter og juks knyttet til overlegens profesjonelle liv.

Nå reagerer Den norske lægeforening på sitt medlem Jon Sudbøs vegne:

- Sudbø advarte selv
- Det er feil, slik det har kommet frem i media, at det er noen andre som har oppdaget at det er feil i flere artikler. Sudbø advarte sin arbeidsgiver om dette fra første stund etter den første avsløringen, opplyser seksjonssjef i forhandlings- og helserettsavdeling i Lægeforeningen, Anne-Gry Rønning Moe, til TV 2 Nettavisen.

Hun bistår Jon Sudbø som rådgiver fra Lægeforeningens side.

Ifølge seksjonssjefen ønsket Jon Sudbø selv at Radiumhospitalet skulle gå ut med at det var feil i flere artikler enn Lancet-saken, som omhandler forebyggende effekt av smertestillende medikamenter på kreft i munnhulen.

- Det har ikke arbeidsgiveren villet gjøre, sier hun.

- Kompetent lege
Seksjonssjefen mener det på flere områder skapes et forkjært bilde av Jon Sudbø.

- Det fremstilles jo nå som om Sudbø ikke er kompetent. Sudbø har en vesentlig del av sin utdannelse fra Radiumhospitalet. Det han mangler er en tre måneders praksisperiode på Ullevål, og det er riktig at han ikke hadde søkt om spesialistgodkjenning slik han hadde sagt han skulle. Men det er en kompetent lege det er snakk om, sier Anne-Gry Rønning Moe.

Får advokat
Rønning Moe opplyser overfor TV 2 Nettavisen at Jon Sudbø nå får en advokat.

- Vi er i kontakt med en ekstern advokat som skal håndtere Sudbøs sak fremover. Vi er i kontakt med en konkret advokat og vil inngå en avtale innen svært kort tid, sier hun.

Ifølge Rønning Moe er det allerede ordnet med økonomisk rettshjelp gjennom Lægeforeningen.

Radiumhospitalet benekter ikke
Strategi- og markedsdirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet vil overfor TV 2 Nettavisen ikke benekte at Sudbø advarte om feil i flere artikler allerede da Lancet-saken ble kjent.

- Men jeg vil ikke diskutere med Sudbø i pressen via en tredjeperson. Jeg har bare ett fokus og det er at det skal komme fram hva som er riktig og hva og hva som er galt, og at granskningskommisjonen skal få ro til å gjøre sin jobb.

- Men er det riktig at Sudbø varslet dere om feil i flere artikler?

- Det har jo kommer veldig mange innspill på flere feil, både fra New England Journal of Medicine og Tidsskriftet blant annet. Poenget her er ikke å tvile på om det er feil eller ikke feil, men vi har en tilsynssak på oss og vi kan ikke granske oss selv.

- Forstår du at det er viktig for Sudbø å presisere at han har gitt beskjed om dette?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere