RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aggressiv stemning i Norge nå

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
23.000 frykter mer islamisering av Norge. - Dette kan føre til voldelige handlinger, advarer Antirasistisk Senter.

- Det er en ganske aggressiv stemning i Norge nå, sier informasjonssjef Henrik Lunde i Antirasistisk Senter til Nettavisen.

Debatten raser på nettet etter hijab-saken og Fremskrittspartiets uttalelser om at Norge snikislamiseres.

På Facebook ble det for to uker siden opprettet en gruppe som heter «Nei til mer islamisering av Norge». På denne korte tiden har over 23.400 personer blitt medlem av gruppa.

Mange er svært krasse og ekstreme i sine kommentarer, der muslimer og muslimske tradisjoner får gjennomgå. Noen få muslimer slår også tilbake, og kritiserer norske drikkevaner og norske, liberale lover.

Les også: I strupen på minoritetene
Les også: - Ikke lei meg for Hitler-sammenligning

- Grunn til å frykte rasisme
Antirasistisk Senter reagerer på de negative holdningene. De er også overrasket over at så mange nordmenn støtter Facebook-gruppa «Nei til mer islamisering av Norge».

- Jeg må si at jeg er overrasket over at gruppa har fått så mange medlemmer, sier Lunde.

- Frykter dere at denne debatten kan føre til mer rasisme blant nordmenn?

- Det er grunn til å frykte det. Det er en veldig negativ stemningsbølge, og stemningsbølger kan føre til mer diskriminering og voldelige handlinger. Noen kan ta denne stemningen å gjøre noe mer ut av det, advarer Lunde.

Det store antallet medlemmer i gruppa, viser tydelig at islamiseringsdebatten engasjerer mange, og at vi må ta dette på alvor, mener informasjonssjefen.

- Dette har åpenbart engasjert veldig mange, men det er ikke noe nytt. Motstanden mot muslimer har vært der lenge fra ulike hold, sier han.

Rasisme i nettdebatter har vært et problem lenge, sier Lunde.

«Ps! Støtt FRP!!!»
På forsiden av Facebook-gruppa står det at dette er en protestaksjon mot våre politikere.

«En protestaksjon mot politikerne våre for oss som er blitt lei alt av islamistiske tradisjoner som blir tredd ned over hodene våre i vårt eget land. Det er noe galt med utviklingen når det gjelder oppfølgingen av våre nye landsmenn/kvinner. Politikerne må sørge for å styrke integreringsmulighetene til det norske samfunnet for mennesker dette gjelder og de mulighetene som legges tilrette må bli bedre benyttet, fram for å innføre Deres tradisjoner en etter en», står det på siden.

Gruppas opphavsmenn mener politikerne er med på å skape fremmedfrykt i Norge.

«Slik fremferd fra politikernes side er med på å skape fremmedfrykt blandt etniske nordmenn. Det skaper konflikter ingen er tjent med. Vi skal jo stå sammen i et land, ikke mot hverandre», skriver de videre.

Det står også en veldig tydelig oppfordring på siden:

«Ps! Støtt FRP!!!».

- Pelle seg hjem igjen
I tilegg til den voldsomme debatten, med flere hundre debattinnlegg, er det blitt lagt ut bilder og tegninger av muslimer, der folk kommenterer på en ganske så ufin måte.

«Er ganske enig i talen Siv Jensen holdt her om dagen og. Enten får muslimene tilpasse seg norske lover og regler, eller så kan de bare pelle seg til helvete hjem igjen. Hva skjer viss vi hadde komt til muslimske land og krevd å få det som her hjemme? sannsynligvis hadde vi blitt drept på stedet som troløse hunder. Noe som alle som ikke er muslimer er ifølge muslimsk tro», skriver en på Facebook-siden.

Flere skriver at noe snart må gjøres, om ikke vi skal bli et muslimsk land.

«Om 20 år er Norge et muslimsk land, om vi ikke snart stopper dette alorlige som holder på skje!», skriver en av medlemmene.

«La muslimene komme til oss, men da må de legge sin religion død», mener en annen.

«Vi patriotiske Nordmenn med baller burde være mer organisert og gi ett klart signal at vi ikke tolererer slik det er blitt i landet vårt.. helt uakseptabelt at en gjeng turbanhuer kommer hit og skal forandre vårt levesett. De vil absolutt ha hellig krig, kanskje snart på tide og gi de det de ber om... Ja til en ny motstandsbevegelse», står det også.

«Jeg er livredd Islam og liker heller ikke Islam», mener en annen.

- Premissene er helt feil
Lunde i Antirasistisk Senter påpeker det er viktig med debatt, men han mener premissene er helt feil i denne aktuelle Facebook-gruppa.

- Her blir det håpløst når det blir på disse premissene. Frykten har ingen grobunn i virkeligheten. Jeg tror det er konfliktskapende, og jeg tror det er mange muslimer som ikke føler at det er helt lett, sier Lunde til Nettavisen.

Han påpeker at debatten startet med at en enkelt kvinne ønsket å bruke hijab i politiet, og han mener at det nå derfor har tatt alt for mye av.

- En bør prøve å få debatten over på et mer faktsbasert grunnlag, sier Lunde.

PST: - Pass på hva dere sier
Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la fram sin trusselvurdering for 2009 for et par uker siden, sa PST at de ser tendenser til en viss radikalisering i de ekstreme islamske miljøene i Norge.

De frykter at karismatiske ledere kan fremskynde slike prosesser.

Samtidig uttrykte PST, som har ansvarer for rikets sikkerhet og trusselvurderingen for våre ledende politikerne, at de i år venter en økt mengde med trusler fremsatt på nettsider, blogger og nettssamfunn.

PST advarer mot å fremsette trusler på nettsteder som Facebook.

- Selv om det er lett å publisere noe teknisk, kan man ikke komme med trusler uten at det får konsekvenser, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen ved Politiets sikkerhetstjeneste til Nettavisen.

- Nå har jo privatpersoner en mye større mulighet til å formidle et budskap, men med den muligheten følger også et ansvar. De aller fleste fører en debatt godt innenfor det som er tillatt, men vi har også en del eksempler på at trusler fremsettes, og det blir ikke godtatt, sier Bernsen.

Et raskt søk på Facebook viser at det er flere grupper der blant annet også FrP-formann Siv Jensen blir karakterisert med ganske så harde ordelag. Men en debatt er ikke nødvendigvis så interessant for PST.

- Debatter i seg selv er ikke noe interessant for oss. Det som er interessant for oss er hvis det formuleres trusler mot myndighetspersoner, for eksempel regjeringsmedlemmer, sier Bernsen.

- Tips oss om trusler
PST ber folk si fra til dem dersom de oppdager en trussel som bør etterforskes. Trusler mot vanlige folk skal meldes til politidistriktene.

- Hvis du ser på alle slags nettsider, blogger og debatter, så sier det seg selv at det er umulig for PST å ha oversikt til enhver tid. Så derfor er vi avhengig av tips om trusler, slik at vi kan følge det opp på ulike måter, sier Bernsen.

Men en meningsytring er ikke nødvendigvis en trussel, selv om den kan virke slik for enkelte.

- Så derfor er vi avhengig av tips så vi kan se på det å gjøre vurderinger, sier han.

- Har dere konkrete saker hvor dere har slått til mot personer som har truet på nettet?

- Ja, vi har eksempler på folk som har truet på nettet, og vi har fulgt det opp. Det har endt med at vi har fulgt opp de personene på ulike måter, sier Bernsen.

PST har også opprettet sin egen side på Facebook, der folk kan sende tips og stille spørsmål. For dem er det viktig å være der folk er, for å følge med på nettopp slike debatter som islamiseringsdebatten.

Les også: PST-sjefen på Facebook

- 1,5 millioner nordmenn er på Facebook, så da er det naturlig at PST også er der. Det er egne folk som oppdaterer den siden, sier han.

Også hijab-debatten har engasjert titusenvis av nordmenn på Facebook. Gruppa «Nei til hijbab i politiet» har over 70.000 medlemmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere