RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aker Brygge-skyting var nødverge

Sist oppdatert:
Mannen (27) som er tiltalt for Aker Brygge-skytingen mener det var nødverge og erkjenner ikke straffskyld.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag startet rettssaken mot B-gjengmedlemmet som er tiltalt for drapsforsøk i Oslo tingrett. Domstolen hadde ikke tatt noen sjanser, og hadde iverksatt et omfattende sikkerhetsopplegg i forbindelse med saken.

Det var søndag kveld den 20. august i fjor at 27-åringen ifølge tiltalen trakk skytevåpen og avfyrte minst åtte skudd mot to menn på Aker Brygge i Oslo. Ifølge aktor i saken er de to fornærmede A-gjengmedlemmer, men ifølge kilder med kjennskap til gjengmiljøet er de Young Guns-medlemmer.

- Det går ikke mer enn to minutter etter skuddene er avfyrt før politiets operasjonssentral blir varslet, og de rykker da ut til stedet. Det som da er situasjonen er at to personer ligger og sitter delvis på en benk. De er begge skutt i bena, sa aktor Kristian Nicolaisen i sitt innledningsforedrag.- Ikke nødverge

På stedet fant politiet prosjektiler fra to forskjellige våpen.

- Det er avfyrt fra minst to våpen ut fra de funnene man har gjort. Men det er skutt med flere enn de to våpnene, men det man finner av spor er fra de to prosjektilene, sa Nicolaisen.

Minst seks skudd ble avfyrt mot den ene mannen, som ble truffet i venstre lår og i høyre kne. Samtidig ble minst to skudd avfyrt mot den andre mannen, og han ble truffet i høyre kne.

På spørsmål fra dommeren erkjente tiltalte seg ikke straffskyldig for skytingen. Selv hevder han at det var nødverge, noe aktor er uenig i.

- Det er ikke noen lovlig nødverge som har forekommet i dette tilfellet, påpekte Nicolaisen.

Påtalemyndigheten mener imidlertid ikke at 27-åringen var alene om det som skjedde. I tilegg til ham er nemlig tre andre menn, som alle skal være sentrale i personer i B-gjengen, siktet for de mye omtalte skuddene.

To av disse er brødre på 28 og 24 år, som også er siktet i forbindelse med hvitvaskingssaken i Norge og Brasil tidligere i år. Den fjerde siktede er tiltaltes tvillingbror, som er på rømmen.

- Skapte frykt
De to som ble truffet kom seg raskt til sykehus, og skuddene var ikke dødelige. Flere av skuddene traff dem heller ikke. Ifølge aktor ble de to truffet av minst to skudd hver.

Minst tre skudd traff dessuten en veteranbil som sto parkert på Aker Brygge.

27-åringen er også tiltalt for brudd på våpenloven, fordi han bar skytevåpen på Aker Brygge.

- Til tross for at det var en rekke mennesker til stede, beveget han seg rundt plassen med våpenet framme slik at personer følte frykt og søkte dekning, står det i tiltalen.

På dette tiltalepunktet erkjente tiltalte straffskyld.

- Det var mange mennesker på Aker Brygge denne kvelden. Det var en søndag, og det er en del av det helt. Den andre delen var at det pågikk et arrangement i nærheten, Melafestivalen. Mange av de involverte var nok på Aker Brygge, i allefall delvis i forhold til denne festivalen, sa aktor Nicolaisen i retten mandag.

Reagerte på gjengbetegnelse

Nicolaisen opplyste i sitt innledningsforedrag at dramaet på Aker Brygge ble fanget opp av en rekke overvåkningskameraer.

- Det lot set etterhvert, når man fikk samlet inn bilder som var tatt av de automatiske overvåkningskameraene, å gjenkjenne en rekke personer som jeg vil si er med i dette bildet. Blant annet personer som er blitt sett med våpen, sa aktor.

Han påpekte videre at dette ikke er en handling fra en enkeltperson.

- Det er vel ikke noen overraskelse. Dette må ses i sammenheng med en form for gjengopptreden. Det er ingen tvil om at tiltalte her har sin tilhørighet i en gjeng, og at han er en del av B-gjengen. Og vi kan med like stor sikkerhet si at de to som er skutt, har sin tilhørighet i den første bokstaven, i A-en, sa Nicolaisen.

Ifølge aktor så ble en av de fornærmede dømt for det såkalte Romsås-drapet på 1980-tallet.

Tiltaltes forsvarer, advokat Espen Wangberg, reagerte på aktors bruk av gjengbetegnelsene, og ba retten være forsiktig med å bruke A- og B-gjengbetegnelsene.

Nettavisen følger saken.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere