- Alexandra vokste forbi ham

- Prinsesse Alexandra vokste kanskje forbi prins Joachim og ble for sterk og tydelig, sier hoffreporter Kjell Arne Totland om skilsmissen i det danske kongehuset.

17.09.04 08:40

Totland (bildet) har som hoffreporter for Se og Hør møtt prinseparet mange ganger og understreker at han først og fremst synes dagens kunngjøring er trist.

Spekulasjoner lenge
- Spekulasjonene har kommet og gått i noen år, men jeg har ikke festet noen særlig lit til dem. Det oppstår jo alltid den typen rykter om de kongelige, spesielt i utenlandske medier, sier Kjell Arne Totland.

- Nylig hadde jeg kontakt med kilder som står det danske kongehuset nær, og jeg innrømmer at jeg håpet at det ikke skulle gå den veien. Det tror jeg også mange dansker håpet.

- Jeg ble så glad da jeg så dem sammen i et bryllup sist lørdag, med store smil. Det lovet godt, trodde jeg, men da hadde de nok allerede fattet avgjørelsen, sier Totland.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Første gang i Norden
Kongehuset sa på dagens pressekonferanse at separasjonen er tatt ut med sikte på skilsmisse. Det blir i så fall første gang et par i kjernen av et regjerende nordisk kongehus skiller seg.

- I moderne tid er det riktig at dette er første gang så sentrale kongelige skiller seg, men i utkanten av kongefamiliene i Norden har det jo vært flere skilsmisser, påpeker Totland.

Fortsetter å representere
Prinsesse Alexandra skal ha ansvar for parets to barn, femårige prins Nikolai og treårige prins Felix, og fortsatt bo på i parets leilighet på Amalienborg Slott .

- Det er ikke snakk om at hun tar barna med ut av landet. Det er tydelig at hun skal være med videre som en del av kongehuset, og at det er dette hun ønsker, sier Totland.

- Er det ikke litt rart at hun skal fortsette å representere?

- Dronning Margrethe er en svært klok dame som nok ser at dette er viktig både for barnebarna og for nasjonen. Prinsesse Alexandra er ekstremt populær og dette er en anerkjennelse av det arbeid hun har gjort og stadig gjør. Alexandra skal da også beholde prinsessetittelen etter skilsmissen, noe som er et tydelig tegn på at hun fremdeles skal respekteres slik det passer seg en mor til to prinser med arverett til tronen.

- Joachim er veldig konservativ
Alexandra kom fra «det store intet» inn i den danske offentlighet i 1995 og lærte seg dansk på rekordtid. Hoffreporter Totland kan ikke få fullrost den kinesiskfødte prinsessen.

- Jeg har selv møtt henne noen ganger, og jeg har sjelden truffet et menneske med de iboende kvaliteter som er så nødvendige for en kongelig person - å både være nær og samtidig holde den nødvendige distanse i den rollen.

- Hva tror du om beskrivelsene av bakgrunnen for bruddet - at festingen til prins Joachim er årsaken?

- Jeg har aldri opplevd Joachim som noen festløve, men han er nok veldig konservativ, både som prins og som mann. Han dyrker bilsport og synes det er ok å være borte hele helgen for å se fotball, mens hun vokste raskt inn i rollen og likte å reise for hjertesakene sine. Det kan bli vanskelig på hjemmebane, også i en kongelig familie, hvis en ikke har en mann som er innstilt på å stille opp. På mange måter har nok Alex vokst forbi Joachim i offentligheten. Han er jo på alle måter et produkt av sin spesielle kongelige oppdragelse, sier Totland.

- Joachim valgte en pike fra Hong Kong som var som en sart porselensdukke, men nå er hun en kvinne av et helt annet kaliber, veldig selvstendig og sterk. Jeg er ikke psykolog, men jeg tror det ligger noe der.

- Vanskeligere enn for andre
Den drevne hoffreporteren påpeker at en skilsmisse i kongelige kretser ikke er unaturlig når skilsmisseraten er så høy i befolkningen forøvrig - men at den er vanskeligere for de kongelige enn «oss andre». Terskelen for skilsmisse er nok også fremdeles høyere blant de kongelige.

- De er jo mennesker som gjennomlever de samme krisene som alle andre, men det spesielle er at de gjør det i all offentlighet. En skilsmisse er vond i alle familier, men her må de takle at den er på alle forsider og at de blir gransket og fotografert hver gang de viser seg.

Er skilsmissen resultatet av at kongelige gifter seg borgerlig? Har prinsens konservative stil skylden? Hva mener du? Diskuter saken her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.