*Nettavisen* Nyheter.

- Alle flagg er lov i toget

Foto: Berit Keilen, Scanpix

Er det eller er det ikke lov å ha med sameflagg og andre flagg i Oslos 17. mai-tog?

Det tok tid å få svar, men om barna tar kommunen på ordet, kan årets tog bli en fargesprakende opplevelse.

Tidligere i vår pådro Oslos ordfører Per Ditlef-Simonsen seg samefolkets og antirasistenes vrede da han uttalte følgende til NRK:

«Det som binder alle nordmenn sammen er det norske flagget, og det er det vi føler vi skal bære på 17. mai ».

Etter massiv medieomtale og forvirring om reglementet, diskuterte Oslo Bystyre saken 29. mars.

- Her drøftet vi bruken av sameflagg og forretningsutvalget gjorde enstemmig vedtak om at tidligere års praksis skal opprettholdes, sier direktør for ordførerens kontor, Tove Indgjerd, til TV 2 Nettavisen.

Problemet er bare at retningslinjene ikke er spesielt klare hva gjelder sameflagg eller andre lands flagg, for den saks skyld.

- Helst ikke pakistansk flagg
I «Retningslinjer for barnetoget 17. mai 2005» som er sendt ut fra årets 17.mai-komité til alle osloskolene, heter det i punkt 4:

«17. mai-komiteen oppfordrer elevene til å gå med hvert sitt norske flagg i toget. FN-flagg kan bæres ved siden av det norske for å gi frihetsfeiringen perspektiv utover det nasjonale.»

- Hva skal læreren svare hvis lille Fatima spør om hun kan ha med seg sitt pakistanske flagg?

- Da skal læreren si «det skal du ikke», sier leder for 17. mai-komiteen Nina Bachke til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor?

- Vel, de skal helst ikke ha med andre flagg enn det norske. Vi oppfordrer barna til å bære det norske flagget, men det er ikke noe krav. Barna kan eventuelt ha med FN-flagget, sier Bachke.

- Blir ikke kastet ut
Men vi er fortsatt litt i villrede. Hva skjer med Fatima om hun kommer med pakistansk flagg, eller Ailo har med sitt samiske?

Tilbake til ordførerens kontor.

Direktør Tove Indgjerd kan ikke forstå at Per Ditlef-Simonsens uttalelser om sameflagg kunne misforstås. Hun vil gjerne påpeke at Oslo kommune aldri har lagt ned forbud mot å gå med sameflagg.

- Det har aldri vært noe forbud mot andre flagg i 17. mai-toget og ingen vil bli bøtelagt eller bortvist for å ta med seg andre nasjoners flagg, sier Indgjerd.

Hun frykter ikke at barnetoget skal få preg av et demonstrasjonstog, til tross for at samisk sosialdemokratisk forening i Oslo i går varslet at flere vil bære samisk flagg gjennom Oslo, som er den største samiske kommunen i Norge.

Men fra de offisielle flaggstengene skal kun det norske flagget vaie alene 17. mai. Oslo bystyre har vedtatt at det samiske flagget ikke skal heises på Karl Johan.

Slik skal barna gå
Det er Utdanningsetaten i Oslo kommune som har ansvaret for 17. mai-feiringen i hovedstaden.

Grefsen skole går først i 17. maitoget i år. Det er i alt 115 skoler som deltar i barnetoget som starter kl. 10.00.

Her kan du se rekkefølgen på skolene i årets barnetog .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.