*Nettavisen* Nyheter.

- Alle tilstår sexkjøp

Politioverbetjent Harald Bøhler, STOP-prosjektet Foto: Atle Jørstad

Nær alle horekundene tilstår sexkjøp når politiet tar dem på fersken.

20.01.15 11:53

- Det har ikke vært vanskelig å bevise sexkjøp. Problemstillingene som har blitt reist i forkant av at loven trådde i kraft, har vist seg å være teoretiske, sier politioverbetjent Harald Bøhler, som ledet STOP-prosjektet i oslopolitiet.

Les også: - Tjener mer på sexsalg nå

Av de rundt 20 som har blitt tatt siden nyttår, har de aller fleste vedtatt bot for sexkjøp. En sak skal imidlertid for retten i april. Bøhler sier at politiet tar horekundene ved leiligheter der politiet vet at det selges sex og at kundene ofte blir observert i det de er på vei inn.

- Vi ser f.eks. at de ringer fra mobiltelefon for å høre hvilken leilighet de skal ringe på dørklokka til. Når de blir tatt i forbindelse med sexkjøpet, så skjønner de fleste at det rett og slett blir for dumt å forsøke å nekte på hva slags ærend de er ute i, sier Bøhler.

- Føler seg fram
Prostituerte Mette sier i Nettavisen at sexsalget hennes går strykende etter at sexkjøpforbudet kom ved nyttår. Bøhler mener at det er for tidlig å si noe om hva slags effekt sexkjøpforbudet til slutt vil få.

- Det er for tidlig å dra noen entydige konklusjoner. Både halliker og frittstående prostituerte føler seg fram for tiden. Og det gjør kundene deres også. Etter nyttår har vi fått høre litt forskjellig fra de prostituerte. Noen sier det er lite kunder, mens andre sier de gjør god butikk. Når det gjelder prisene på tjenestene, så er vårt inntrykk at de er de samme som før. Men vi skulle gjerne ha hatt en bredere forskning på hvem de prostituertes kunder er. Vi vet lite om hvordan kundene reagerer på sexkjøpforbudet, sier Bøhler.

- Akilleshælen
Bøhler sier at i forbindelse med «Operasjon husløs» har oslopolitiet aksjonert mot cirka 100 leiligheter på to år.

- Disse aksjonene er vårt beste redskap og tilgangen til steder å selge sex fra er akilleshælen for de prostituerte og de som organiserer dem. I forbindelse med organiseringen av leiligheter finner vi ut av hvem som organiserer og betaler for reiser, sørger for annonsering og skaffer forsyninger som rene håndklær og kondomer. De prostituerte fra Øst-Europa er som regel avhengig av at noen organiserer prostitusjonsvirksomheten for dem - altså at noen driver hallikvirksomhet for dem, sier Bøhler.

Han sier at flertallet av de prostituerte Oslo i dag kommer fra utlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.