- Alt håp ute for pingvinene

Pingvinkyllingene har ikke overlevd helgen.

Pingvinkyllingene har ikke overlevd helgen. Foto: Atlanterhavsparken (NTB scanpix)

To av de savnede pingvinkyllingene er funnet døde inne i Atlanterhavsparken.

18.05.15 17:01

- Mine ansatte har i dag gått grundig gjennom pingvinområdet. Det er to av de tre savnede pingvinkyllingene som er funnet, sier daglig leder Tor Erik Standal til Nettavisen.

Kyllingene ble funnet inne i to reirkasser.

Standal sier at de ansatte ikke tidligere hadde lett grundig i rugekassene fordi de ikke ønsker å oppskake pingvinene som ennå lå på egg.

- Dette ble gjort først i dag, sier han. De døde pingvingene hadde ligget tråkket ned i kvist og annet i reiret, og var ikke lette å oppdage.

Kan ha blitt tråkket ned av pingviner

Til Dagbladet sier politiinspektør Yngve Skovly at pingvinkyllingene kan ha blitt trampet ned av foreldrene hvis det ble panikk blant pingvinene.

Politiet tror ikke de har blitt gjemt av mennesker.

Standal ønsker ikke å spekulere i hva som kan ha skjedd med pingvinene.

- Dette må etterforskes av politiet, sier han.

Ble antatt stjålet

De tre pingvinkyllingene og egget ble antatt stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund natt til 14. mai. Overvåkingsbildene viser sju personer som tok seg inn til pingvinene.

Atlanterhavsparken tror ikke den siste kyllingen er inne i reirkassene, da disse nå er sjekket grundig.

- Pingvinene var kraftig uroa, vi ville avvente til de hadde roa seg ned. Vi var opptatt av å ikke gjøre vondt verre, sier styreleder Ove Paulsen i Atlanterhavsparken til Sunnmørsposten på spørsmål om hvorfor reirkassene ikke ble sjekket tidligere.

Hva som skjer med de siktede i saken er foreløpig usikkert.

- Kunne vært unngått

Fire personer er siktet og tre personer er mistenkt i saken. Ingen av disse har innrømmet skyld så langt.

Axel Lange er advokat og representerer en av de fire siktede - en atten år gammel mann. Ifølge ham har hendelsen skapt sterk merbelastning for klienten.

- Dette bekrefter det min klient og de andre siktede hele tiden har sagt - at de ikke har tatt med seg noen pingviner ut, sier Lange til Dagbladet.

Lange sier at Atlanterhavsparken gikk veldig hardt ut i saken, og mener at saken enkelt og raskt kunne vært unngått.

- De er døde

Fortsatt er én pingvinkyling og ett egg på avveie.

- De er døde nå. Vi har gitt opp for en stund siden, men vi ville få vite det helt sikkert fra ekspertene. Lederen for avlsprogrammet sier at så lenge de ikke er sammen med foreldrene eller en erfaren dyrepasser så er de døde. Nå har vi ryddet all tvil av veien, sier daglig leder Tor Erik Standal i Atlanterhavsparken til Nettavisen.

Les også: Pingvin-tyveriet får folk til å rase. - Forhåndsdom, sier advokat

Klikk på bildet for å forstørre.

Daglig leder Tor Erik Standal i Atlanterhavsparken synes det er trist at pingvinene er døde. Foto: Marius Simensen (NTB scanpix)

Selve tyveriet vil han ikke uttale seg noe mer om.

Del av avlsprogram

- Det er en politisak.

Han synes det er svært trist å miste pingvinene, som er utrydningstruet.

- Pingvinene ble født her hos oss og var en del av et avlsprogram.

Atlanterhavsparken fikk pingviner fra tre steder i Europa i 2007. Dette var pingviner som ikke var i slekt med hverandre. Disse begynte å produsere kyllinger.

- Etterhvert som de vokser til blir de byttet bort til andre akvarier og dyrehager for å ta vare på en art som står i fare for å dø ut, forklarer han.

- Hva gjør dere videre med pingviner nå?

-Vi kommer til å gå gjennom rutinene og se hva som må gjøres. Dette blir en sak på neste styremøte, sier Standal til Nettavisen.

Les også: Russen beklager pingvin-tyveri

- Irrasjonelle og hatefulle mennesker

Russen i Ålesund har hatt noen tøffe dager, etter at det ble kjent at flere russ var mistenkt og siktet i saken.

- De siste dagene har det ikke vært like artig å være russepresident. Det som skjedde ved Atlanterhavsparken er en beklagelig sak, og slikt tar vi avstand fra. Jeg har aldri vært mer glad i russen enn etter at jeg selv har fått lede skolen min. Da orker jeg ikke å stå her å snakke mer negativt, sa Christoffer Ryste, russepresident ved Ålesund videregående skole, i sin tale ifølge Sunnmørsposten.

Russepresidenten ved Fagerlia videregående skole, Lars Standal omtalte også de siste dagenes hets i sin tale:

— Russen har de siste tre dagene lært hvor irrasjonelle og hatefulle mennesker kan være. Vi møter voksne mennesker som dømmer oss nord og ned, uten å vite noe som helst av det som har skjedd, sa Lars Standal Sørne.

Har gjennomgått overvåkingsvideo

Politiet i Sunnmøre politidistrikt har gjennomgått flere netter med overvåkingsvideo fra Atlanterhavsparken. De har ikke funnet andre enn russen som har vært inne hos pingvinene etter 8. mai som var siste datoen for pingvintelling.

– Videoen er gjennomgått. Det er ikke noe i den perioden som kamera har fanga opp på pingvinområdet, bortsett fra denne natta, sier politiinspektør Yngve Skovly til Sunnmørsposten.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=tSSMgEs56aPfxuQa4DKOWiJlRcanw5Cw1ZMOtLy5EPiqxJC1gI0Xry5vSZ_qsi10fBdTyhT_Eq1PGXUz6NmAzKaJh6Sv7mPEY_B2S3UbwovYxYmuOqhcPAcAiORIVFhai3eRim4M5bM&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.