Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Alvorlig og straffbart

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Advokatforeningen reagerer sterkt på påstandene om korrupsjon blant sine egne.

- Bestikkelser har jeg aldri hørt om før i advokatforeningen. Jeg tror ikke dette er noe utbredt fenomen. Og det burde være helt unødvendig å fortelle advokater at bestikkelser er strengt forbudt, sier leder i Advokatforeningen, Anders Ryssdal, til Nettavisen

Tirsdag ble det kjent at advokater og journalister kan ha ha prøvd å bestikke politimenn. Dette kom nylig fram i en spørreundersøkelse utført av NRK og Politiets Fellesforbund blant 2.721 polititjenestemenn.

- Uakseptabelt
Ryssdal sier han er meget overrasket over å høre at advokater kan være involvert i det han definerer som et forsøk på korrupsjon. Samtidig fastslår han at påstander fra anonyme kilder er vanskelig å verifisere.

I spørreundersøkelsen svarte 826 av 2.721 polititjenestemenn at de var blitt forsøkt bestukket for pengebeløp som varierer fra under 10.000 til 100.000 kroner.

Advokater, topper i næringslivet, journalister, tidligere politimenn og til og med en stortingsrepresentant blir indirekte anklaget for å ha prøvd å bestikke politiet.

- Hvis dette er sant, er ikke bare uakseptabelt, men også straffbart. Det dreier seg om et forsøk på korrupsjon. Det finnes ingen unnskyldning for at advokater skal drive med sånt, tilføyer lederen i Advokatforeningen.

- Alvorlig
Nils Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er på samme linje.

- Det finnes mange journalister og redaktører som har gått over streken. Men når det dreier seg om noe så alvorlig som bestikkelser, så har vi ikke fått noe dokumentasjon som støtter påstandene, sier Øy.

Han definerer saken som alvorlig, samtidig som han etterlyser dokumentasjon som kan bekrefte anklagene.

- Det er jo alvorlig hvis dette er korrekt. Samtidig etterlyser jeg dokumentasjon når det er snakk om sånne påstander. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å si at dette ikke bør forekomme, sier journalisten.

- Ikke overraskende
Øy er ikke overrasket over å høre om korrupsjon blant journalister.

- Utifra det som framkommer i denne nye boka om Se & Hør arbeidsmetoder, så burde jeg ikke være så overrasket, forteller Øy.

Generalsekretæren sier han husker et liknende tilfelle for sju-åtte år siden, hvor en redaktør ble anklaget for å ha forsøkt å kjøpe informasjon av en politimann.

- Men etter at saken ble undersøkt, viste det seg at det ikke var sant, og at politiet satt på tvilsom informasjon, sier Øy.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!