- Alvorlig syk Christer Tromsdal går rettens vei for å få utsatt soning av fengselsdom

FOR SYK TIL Å SONE: Bedrageridømte Christer Tromsdal er ifølge hans ene forsvarer alvorlig syk og ikke i stand til å sone fengselsdommen på seks år nå. Ett og et halvt år av dommen er betinget straff (ARKIVFOTO).

FOR SYK TIL Å SONE: Bedrageridømte Christer Tromsdal er ifølge hans ene forsvarer alvorlig syk og ikke i stand til å sone fengselsdommen på seks år nå. Ett og et halvt år av dommen er betinget straff (ARKIVFOTO). Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

– Vi er ikke tilfreds med hvordan hans helse er blitt fulgt opp når han har sittet varetektsfengslet, sier en av hans forsvarere.

23.09.15 08:17

Tidligere i dag meldte Nettavisen at finansakrobaten blir løslatt fra varetektsfengsling.

Han blir nå overført til soning av en bedrageridom som ble rettskraftig i sommer. Tromsdal ble dømt til seks års fengsel, hvorav ett og et halvt år er betinget fengsel.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Nicolai Vogt Skjerdal, fra Advokatfirmaet Hjort, bistår Christer Tromsdal. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix

- Tromsdal er alvorlig syk

En av hans forsvarere Nicolai Vogt Skjerdal, fra Advokatfirmaet Hjort, mener derimot at Christer Tromsdal er for syk til å sone en fengselsdom på nåværende tidspunkt.

- Vi mener det ikke er helsemessig tilrådelig for ham å sone nå. Han er alvorlig syk og er rammet av flere forhold, uten at jeg ønsker å gå detaljert inn på dette.

- Vi er ikke tilfreds med hvordan hans helse er blitt fulgt opp i varetektsfengslingsperioden, legger Skjerdal til.

Tromsdal er for tiden siktet og under etterforskning for å ha motvirket aktører i rettsvesenet ved bruk av vold eller trusler.

Les også: Tidligere journalist siktet for grov korrupsjon

Les også: Politimann siktet i korrupsjonssak

Tromsdal har hele tiden nektet straffskyld, men sittet varetektsfengslet siden pågripelsen 28. juni.

Når politiet i Asker og Bærum besluttet ikke å begjære ham fortsatt varetektsfengslet blir han i løpet av mandagen overført til soning av bedrageridommen.

- Vi fikk beskjed om at han blir overført på dom mandag, bekrefter også politiadvokat ved Asker og Bærum politidistrikt til Nettavisen.

Politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt Lisbeth Ravlo Backe Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Nettavisen får opplyst at Tromsdal søkte om soningsutsettelse fredag, men fikk avslag mandag. Soningsutsettelsen han ba om var på seks måneder. Nå går Tromsdal rettens vei for å få utsatt soningen.

- Han trenger oppfølging av helsevesenet og en avklaring og oppfølging av sin helsesituasjon før det kan bli tale om å påbegynne soning. På bakgrunn av hans alvorlige helse har vi begjært en utsettelse av hans soning. Vi leverte en begjæring til retten i dag, bekrefter Skjerdal til Nettavisen.

Politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt Lisbeth Ravlo Backe mener han må starte soningen før saken er behandlet i tingretten, men henviser til det aktuelle fengselet for ytterligere kommentarer.

Tromsdals forsvarer er uenig i at hans klient skal sone nå, og mener han har krav på å få utsettelse.

- Han har rettskrav på oppsettende virkning når det er uenighet om helsen hans er forsvarlig for soning. Man kan ikke fra statens side bare ta sjansen på at dette skal gå bra, så vi leverte altså en begjæring til retten i dag, slår Skjerdal fast.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i fengselet som Tromsdal skal sone dommen, og som ga avslag på soningsutsettelsen, men vi har ikke fått svar på våre henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.