RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Amatører står bak Munch-ranet

Privatetterforsker Leif A. Lier som ledet etterforskningen da «Skrik» ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i 1994 tror de to siste tyveriene vil bli kjapt oppklart.

Lier føler seg trygg på at politiet vil oppklare saken, men frykter at maleriene kan bli skadet i mellomtiden.

- Etter min vurdering er dette ranet utført lite profesjonelt. Ikke visste ransmennene hvor bildene hang, og heller ikke at de var festet med vaier. I tillegg har de strødd spor etter seg oppover hele Trondheimsveien inntil de forlot fluktbilen uten å tenne på den, sier Lier.

Mange spor
Han mener det er sannsynlig at ransmennene allerede befinner seg i politiets arkiver og tror mulighetene for en rask oppklaring er svært gode.

– Det vrimler av tekniske spor og øyenvitner. Dette er ikke folk fra samme ransmiljø som dem vi så i aksjon i Stavanger, sier den garvede politietterforskeren.

Uklart motiv
På spørsmål om hvorfor noen stjeler et maleri som ikke lar seg selge og som det ikke er noe forsikringsselskap som vil betale dusør for, sier Lier at det ikke nødvendigvis ligger noen gjennomtenkt strategi bak ranet av maleriene.

– Vi så forrige gang hvordan det dukket opp folk med kjøpstilbud for maleriene for på en eller annen måte å sikre seg en slump penger. At vi til slutt fikk tak i bildet, skyldtes at vi brukte angivelige kjøpere med millioner i sedler mens det i virkeligheten var agenter fra Scotland Yard.

Gikk «under cover»
– Tyvene kan ganske enkelt ha regnet med at dette er verdigjenstander som noen vil betale for. Vi snakker ikke da om de summene kunstverkene har i markedet, men om et utbytte ransmennene kan være fornøyd med, sier Lier.

Han minner om at dusøren for «Skrik» i 1994 ble satt til 500.000 kroner.

– Det var ikke nok, men da vi benyttet politifolk «under cover» som mulige kjøpere, måtte vi vise fram noen millioner i sedler før vi fikk napp.

Det var imidlertid aldri tale om så mye som fem millioner kroner for et bilde som nå anslås til det 100-dobbelte i verdi, sier Lier.

Lier er samtidig svært oppgitt over at Oslo kommune ikke har sikret de verdifulle bildene bedre.

- Det er uforståelig og utilgivelig at Oslo kommune ikke har sikret kunstverkene i Munch-museet bedre etter det som skjedde i Nasjonalgalleriet for ti år siden. Det er på høy tid at Oslo kommune starter å tenke sikkerhet. Samfunnet har ikke utviklet seg slik at behovet for sikkerhet er blitt mindre de siste ti årene, sier Lier. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere