RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Amatørmessig av Reinås og Reiten

Sist oppdatert:
PR-ekspert Hans Geelmuyden mener styreleder Jan Reinås og generaldirektør Eivind Reiten i Hydro har opptrådt amatørmessig i opsjonssaken.

- At så rutinerte karer som Reinås og Reiten har opptrådt så amatørmessig som de nå har gjort, er svært overraskende. Reiten har jo tross alt politisk erfaring. De har stilt regjeringen i en tvangssituasjon. Dette handler ikke bare om rent forretningsmessig forhold som avtaler og lovregler. Her er man på en politisk og moralsk arena, sier Geelmuyden til Nettavisen.

Geelmuyden er partner og ledende seniorrådgiver i PR-selskapet Geelmuyden. Kiese. Han mener hele styret burde ha trukket seg.

- Jeg syns også det er rart at det bare er styreleder Jan Reinås som trekker seg fra styret. Dette er en kollektiv synd fra styret sin side og hele styret burde ha trukket seg. En for alle og alle for en, sier Geelmuyden til Nettavisen.

- Saken viser at grådighet er en sterk drift.

- Kortsiktig
- Eivind Reiten er en relativt ung og svært talentull mann. Det er veldig kortsiktig av ham om han foretrekker disse skarve millionene i stedet for en interessant og utviklende karriere de neste 20 årene han har igjen. Denne saken handler om omdømme og troverdighet, noe som er mye viktigere enn penger, sier Geelmuyden.

Hvor mye av opsjonsgevinsten bør han si ifra seg?

- Hvis han er en gentleman, så sier han ifra seg det hele. Men han bør iallfall ikke ta ut mye mer enn det opsjonene var verdt før fusjonen mellom Hydro og Statoil ble offentliggjort i desember i fjor, sier Geelmuyden.

Ifølge Dagens Næringsliv sist lørdag var opsjonene til de 35 lederne da verdt 70 millioner kroner - ikke 210 millioner kroner. Reitens opsjoner skal da ha vært verdt ni millioner kroner, mot nær 28 millioner kroner nå.

- Trist
- Kommunikasjonen utad er også ganske trist. Reinås fremstår nå som patetisk. Han burde ikke fremstå som bitter. Det kler ikke en voksen mann. De det er synd på nå er Hydros aksjonærer, sier Geelmuyden.

Han peker på at det norske folk gjennom staten eier nær 44 prosent av aksjene i Hydro.

- Og det norske folk har gjennom sin regjering gitt klart uttrykk for at de ikke liker opsjoner. Hydro-ledelsen har ikke informert regjeringen ordentlig om avviklingen. Det ser ut til at de har kommet med halvkvedede viser og halvsannheter. Å late som om reaksjonene som kommer nå har noe med misunnelse å gjøre, slik enkelte har gitt uttrykk for, er bare tull. Debatten om opsjoner er like mye framme i USA. Også der setter aksjonærene foten ned. Det må bli slutt på den konkurransen mellom ledere som går på min er større enn din lønn altså, sier Geelmuyden.

- Bortebane
Geelmuyden kritiserer også regjeringen for å reagere sent. Han syns saken har klare paralleller til situasjonen som oppsto i fjor da regjeringen først ønsket Johan Fredrik Odfjell som styreleder i Statoil, på tross av at regjeringen var informert om forhold som kunne utløse kritikk mot Odfjell. Da kritikken kom, så snudde regjeringen og Odfjell var uønsket.

- Det er tydelig at regjeringen spiller på bortebane i disse sakene. De kommer for sent inn i taklingene og det ser klønete ut, så de er ikke gode nok. De har for lav kompetanse. Men regjeringen er god når den omsider reagerer. Ledere må skille klart mellom statsselskaper og andre selskaper. De private selskapene har en helt annen handlefrihet enn statsselskapene i slike sammenhenger, sier Geelmuyden.

- Ikke bitter
Johan Fredrik Odfjell sier at han ikke er bitter over at regjeringen snudde i forhold til hans kandidatur som styreleder i Statoil i fjor.

- Nei, politikere tar politiske hensyn. Det er bare slik systemet fungerer det, sier Odfjell.

Odfjell bekrefter at regjeringen var informert om alle forhold som kunne utløse kritikk mot hans person - blant annet en etterlønnsavtale med arbeidsplikt han hadde med Vesta, men at han likevel ble sterkt anmodet om å stille som styreleder.

- Det stemmer at regjeringen skiftet mening. Det ga også statsminister Jens Stoltenberg uttrykk for overfor Stortinget. Jeg valgte å ikke gi kommentarer til det den gangen. Fakta taler for seg selv. Jeg lever et godt og interessant liv uten Statoil-jobben, sier Odfjell.

Odfjell sier at Hydro-bråket er nok et eksempel på en klart bekymringsfullt situasjon:

- Det har utviklet seg uklare retningslinjer med hensyn til forholdet mellom største eier, altså staten, og bedriftsforsamling, styre og administrasjon i statsselskapene. Det er klart skadelig for selskapene det gjelder. Det er viktig at eieren står ved de valgene og signalene som de velger å gi til et styre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere